Na hlavný obsah

Rada vlády pre mimovládky odmietla novelu zákona z dielne SNS. Jej podpredseda ju označil za diskriminačnú

Nesúhlas má vyjadriť aj vláda.

Rada vlády pre mimovládky odmietla novelu zákona z dielne SNS. Jej podpredseda ju označil za diskriminačnú
Predseda Komory a podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac. Foto: TASR/Jakub Kotian

Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie odmietla novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ju SNS. Rada vyzvala vládu, aby tiež vyjadrila nesúhlas s navrhovanými zmenami.

Rada ako poradný orgán vládneho kabinetu tvrdí, že novela negatívne postihne všetky typy mimovládnych neziskových organizácií. Sociálne, zdravotnícke, vzdelávacie, športové, kultúrne i environmentálne, ale aj tie, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv, menšín a boju proti korupcii.

„Týmto zákonom sa nijak nezvýši transparentnosť občianskeho sektora. Týmto zákonom sa pletie bič na aktívnych občanov, robia sa zásadné rozdiely medzi rôznymi formami súkromného kapitálu. Stigmatizuje sa občianska spoločnosť a neúnosne sa zvyšuje štátna byrokracia,“ uviedol predseda Komory a podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac.

Návrh z dielne národniarov označil za diskriminačný a v rozpore so slovenskou i európskou legislatívou.

Poslanci SNS chcú zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych neziskových organizácií. Docieliť to chcú tým, že mimovládky majú povinne zverejňovať informácie o darcoch a daroch, ak ich výška presiahne zákonom stanovenú hodnotu.

Zverejňovanie informácií o daroch a príspevkoch prinesie podľa národniarov dôveryhodnosť a transparentnosť. Taktiež lepšiu kontrolu toku finančných prostriedkov. Podľa nich sa tak zvýši tlak na zodpovedné hospodárenie a podporí sa dôvera a zapojenie verejnosti.

Organizácie, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a presahujú sumu päťtisíc eur za jeden kalendárny rok, sa po novom zrejme budú musieť označovať ako „organizácia so zahraničnou podporou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko