Na hlavný obsah

Rezort obrany vidí posilu v nových stíhačkách z USA. Analytici aj bývalý generál si investíciu predstavujú inak

Podľa odborníkov je vhodnejší nákup protivzdušnej obrany či vrtuľníky.

Rezort obrany vidí posilu v nových stíhačkách z USA. Analytici aj bývalý generál si investíciu predstavujú inak
Na snímke stíhačka typu F-16 Foto: TASR/dpa

Ministerstvo obrany chce posilniť slovenské vzdušné sily. Letku stíhačiek F-16 plánuje rozšíriť a nakúpiť ďalšie štyri stroje zo Spojených štátov. Názory analytikov na potrebu ďalších lietadiel sa rozchádzajú.

Štrnásť stíhačiek je objednaných od roku 2018, prvé dve až tri by mali na Slovensko priletieť už v lete. Ďalšie kusy nám americký výrobca dodá postupne.

Ministerstvo obrany teraz naznačuje, že počty stíhačiek nemusia na ochranu nášho vzdušného priestoru stačiť. Hovorí preto o nákupe ďalších štyroch. „Jedno komplexné krídlo tvorí 18 stíhačiek. My ich máme zatiaľ kúpených 14,“ informoval štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher.

Slovensko za už nakúpené F-16 zaplatilo pred šiestimi rokmi viac ako jeden a pol miliardy eur. Koľko by stroje navyše stáli dnes, je otázne. Bývalý minister obrany aj generál vo výslužbe sa zhodujú: peniaze by sa prioritne mali investovať inde.

„Toto bude stáť niekoľko stoviek miliónov. A tých niekoľko stoviek miliónov by sme radšej mohli dať do systému protivzdušnej obrany,“ reagoval bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

„Som presvedčený, že bojové vrtuľníky, ktoré nám dokonca aj spojenci ponúkajú, sú ďaleko potrebnejšie,“ povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

O nákupe nových stíhačiek zisťoval viac v Správach RTVS redaktor Andrej Bálint:

Rezort na nákup stíhačiek dôvody vidí

Podľa rezortu obrany je nákup ďalších stíhačiek dôležitý aj pre tzv. airpolicing či výraznejšiu podporu pozemných síl.

„Treba sa na túto vec pozerať komplexne, pretože máme systémy protivzdušnej obrany, ktoré sú umiestnené na zemi a máme aj stíhačky, ktoré rovnako dotvárajú systém protivzdušnej obrany. Ono sú to dve veci, ktoré patria k sebe. V intenzívnom procese sme aj pri dohodách pri obstarávaní protivzdušnej obrany,“ uviedol Melicher.

Napríklad susedná Česká republika používa 14 stíhačiek Gripen už 20 rokov, a to navyše stráži aj slovenský vzdušný priestor.

„Aj v tých 14 počtoch sme zabezpečovali napríklad nasadenie našich vzdušných síl v Pobaltí. Štrnásť lietadiel na protivzdušnú obranu a ochranu vzdušného priestoru Slovenska si myslím, že stačí,“ podotkol bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jíří Šedivý.

„Nevidím žiaden argument, prečo nemať o tie štyri stíhačky viac z pohľadu obranyschopnosti, z pohľadu spôsobilosti. Otázne naozaj je, či náklady spojené s obstaraním ďalších štyroch kusov budú obhájiteľné,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko