Na hlavný obsah

So šéfkou tímu martinskej nemocnice odišli ďalší ľudia. Do hry vstúpili aj peniaze z plánu obnovy

S výstavbou nemocnice v Martine sa spája čoraz viac problémov.

So šéfkou tímu martinskej nemocnice odišli ďalší ľudia. Do hry vstúpili aj peniaze z plánu obnovy
Vizualizácia novej nemocnice v Martine. Foto: RTVS

Šéfka projektového tímu novej nemocnice v Martine dala výpoveď. S ňou aj ďalších osem ľudí a podľa informácií RTVS by sa mali pridať ďalší. Vedenie nemocnice tvrdí, že na projekt to nebude mať vplyv. Stále však nie je jasné, kto a kedy nemocnicu postaví. V hre sú peniaze z plánu obnovy.

Problémy s výstavbou novej nemocnice v Martine sa začali pred troma mesiacmi. Štát nemal usporiadané pozemky. „Čo je obrovský a takmer v tejto chvíli neriešiteľný problém, pretože niektorí vlastníci odmietajú akékoľvek vysporiadanie. Niektorí vlastníci zasa požadujú nerealisticky vysoké ceny,“ informoval ešte v januári tohto roka riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Martine Peter Durný.

Vedenie nemocnice za to vinilo bývalého riaditeľa a manažérku projektu Martinu Antošovú. Avizovali voči nej vyvodenie dôsledkov. Šéfka projektu tvrdí, že v ničom nepochybila. Vyvlastnenie pozemkov a vykúpenie problematickej pôdy bolo nakoniec úspešné.

Aký osud čaká martinskú nemocnicu po odchode Martiny Antošovej zisťoval v Správach RTVS z regiónov Erik Vrábel:

„Môžem povedať len to, že sme o tomto probléme informovali pani ministerku ešte aj za bývalého riaditeľa. Súhlas mohla dať ešte v novembri, takže takisto je to len otázka toho, kedy a ktorému riaditeľovi ten súhlas dala,“ reagovala riaditeľka projektu novej nemocnice v Martine Martina Antošová.

Martina Antošová dala krátko po výmene vedenia v nemocnici výpoveď. Plynie jej výpovedná lehota a pracovný pomer ukončí k prvému júnu. Tvrdí, že projekt viedla už len na papieri. Projekt novej nemocnice pritom začala tvoriť pred siedmimi rokmi.

„Už dlhšiu dobu som nad tým projektom ako keby nemala plnú kontrolu. Projekt takéhoto rozsahu sa nedá riadiť tak, že neviete všetky informácie a že nemáte možnosť kompetenčne rozhodovať,“ uviedla Antošová.

Ministerka sa k výpovediam nevyjadrila

Ministerka zdravotníctva sa k výpovediam nevyjadrila. Projektový tím má podľa nej pod palcom vedenie nemocnice.

„K tejto téme by som sa v danej chvíli nerád vyjadroval. Myslím si, že proces, ktorým prechádzame, transformácia tímu do nového projektového tímu, vyžaduje skôr sústrediť sa na tieto otázky a nehodnotiť to, čo sa v minulosti urobilo alebo neurobilo“ skonštatoval Peter Durný.

Premiér Róbert Fico pritom na pondelkovej (15. 4.) kontrole rezortu zdravotníctva upozorňoval ministerku na potrebný sociálny zmier v zdravotníctve. „Veľmi vážne ju vyzývam, nesmie podceniť rozhovory s lekármi, so zdravotníckymi pracovníkmi, s odborármi. Musíte sa spolu rozprávať,“ vyhlásil Fico v pondelok.

Aj napriek výpovediam podľa ministerky zdravotníctva projekt ohrozený nie je. „V Martine je ukončené výberové konanie na zemné práce, čiže tam sa teoreticky môže začať s kopaním. Pri zhotoviteľovi stavby čakáme ešte na vyhodnotenie nejakého námietkového konania, ale myslím, že tento mesiac by aj toto malo byť rozhodnuté,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Aby novú nemocnicu v Martine mohli postaviť z európskych peňazí z plánu obnovy, hrubú stavbu musia dokončiť do roka 2026. Ďalšie dva roky bude trvať, kým sa zo stavby stane funkčná nemocnica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko