Na hlavný obsah

Štát má problém s riadením projektov, hovorí analytik. Stojí nás to viac času aj peňazí

Rezort zdravotníctva zlyháva pri projektoch v zdravotníctve.

Štát má problém s riadením projektov, hovorí analytik. Stojí nás to viac času aj peňazí
Na snímke z dronu plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy. Foto: TASR

Rezort zdravotníctva zlyháva pri projektoch v zdravotníctve, najmä pri veľkých investičných projektoch. Vyplýva to zo zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Na pochybenia upozornili pri výstavbe nemocníc, ale aj pri čiastkových krokoch ministerstva.

Šéfka rezortu tvrdí, že problémom sú bývalé vlády a že všetky projekty zastrešuje a riadi už fungujúca agentúra.

Nízke výdavky do systému, riziko vážnych problémov v ambulantnom sektore aj celkové zlyhávanie. To všetko zistil NKÚ v rezorte zdravotníctva. „Rezort zdravotníctva je príkladom toho, ako tam zlyhávajú všetky vnútorné mechanizmy kontroly,“ uviedol predseda úradu Ľubomír Andrassy.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková hovorí, že všetky problémy riešia. „Z našej strany prebiehajú na týždennej báze telefonáty o tom, ako sa plnia jednotlivé projekty,“ uviedla.

Kontrolóri pritom už v minulosti poukázali na problémy pri výstavbe nemocníc, hovorili o chýbajúcej dokumentácii a projektových tímoch, v ktorých pracovali iba jednotky zamestnancov. Rovnaké výčitky obsahuje aj najnovšia správa.

„Ako zle bol manažovaný projekt výstavby nemocnice Rázsochy. Ako sme sa pri zdravotníckych projektoch dostali do vážnych červených termínov,“ vymenúva Andrassy.

Nadstranícky projekt

Ministerka hovorí, že problémom sú bývalé vlády a že všetko spadá pod jednu agentúru. Tá však mala v minulosti problémy, projekty nedokázala dostatočne posúdiť. Zuzana Dolinková však hovorí, že jej zverí aj ďalšie plány, napríklad náhradu za Rázsochy.

„Máme zdravotnú implementačnú agentúru, ktorá okrem toho, že dohliada na projekty, na ktoré sú čerpané peniaze z Plánu obnovy a odolnosti, tak pod túto agentúru bude spadať aj projekt novej národnej nemocnice v Bratislave,“ priblížila ministerka.

Expremiér Eduard Heger z mimoparlamentných Demokratov odmietol, že by projekt nemocnice Rázsochy bol v zlom stave a odkázal, že v ňom treba pokračovať. „V konečnom dôsledku je to projekt, na ktorý sme my nadviazali ešte po ich vláde v roku 2020. Je to naozaj nadstranícky projekt,“ skonštatoval.

Podľa Martina Vlachynského z INESS má štát s riadením projektov problém vo všetkých rezortoch. Súvisí to so striedaním ministrov, manažérov a projektových tímov.

„Nakoniec aj slimák sa po čase niekam doplazí. Koľko zdrojov, koľko energie, koľko práce sa vyplytvalo, aby sa niečo postavilo, aby sa to zbúralo, aby sa niečo naprojektovalo, aby sa to zasa zrušilo. To zásadne predražuje takéto projekty,“ upozorňuje.

Dodáva, že raz novú nemocnicu budeme mať. Bude to však neskôr, bude toho málo a bude to drahšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál