Na hlavný obsah

Ničivé zemetrasenie na Taiwane, úrady hlásia niekoľko obetí a stovky zranených

Úrady hovoria o najsilnejšom zemetrasení za 25 rokov.

Ničivé zemetrasenie na Taiwane, úrady hlásia niekoľko obetí a stovky zranených
Následky ničivého zemetrasenia na Taiwane.

Počet zranených po najhoršom zemetrasení za posledné štvrťstoročie na Taiwane ďalej narastá. Podľa úradov utrpelo zranenia 1 011 ľudí. Zatiaľ sa vie o deviatich mŕtvych, niekoľko desiatok ľudí je stále nezvestných, uviedla agentúra AP.

Záchranári naďalej pracujú a stále tiež stúpa počet ľudí, ktorí potrebujú lekársku pomoc. Desiatky robotníkov uviazli v lomoch a niektorí obyvatelia vyliezli z okien poškodených budov. Miestni hasiči uvádzajú deväť obetí, niektoré z nich prišli o život na ulici alebo v tuneloch.

Zemetrasenie sa sústredilo pri prístave Chua-lien na východnom pobreží Taiwanu. V mieste sa niektoré budovy nakláňali do neprirodzených uhlov, pretože mali úplne rozdrvené prízemia.

V 150 kilometrov vzdialenom hlavnom meste Tchaj-peji vypadávali dlaždice zo starších budov a školy evakuovali žiakov a vybavovali ich prilbami. Otrasy zasiahli celý ostrov a poničili množstvo budov.

Záchranári stále pátrajú po ľuďoch, ktorí by mohli byť uväznení pod sutinami, a pomocou bagrov stabilizujú poškodené budovy, píše agentúra AP. Počet nezvestných, uväznených alebo uviaznutých ľudí sa často menil, pretože úrady sa dozvedeli o ďalších zranených a snažili sa ich nájsť a vyslobodiť.

Podľa národnej hasičskej agentúry malo byť asi 70 robotníkov zasypaných v dvoch kameňolomoch. Ukázalo sa však, že väčšina z nich je v bezpečí, sutiny im len odrezali prístupovú cestu.

Taiwanské úrady predtým oznámili, že stratili kontakt s 50 zamestnancami hotela, ktorí mierili v dvoch minibusoch do ubytovacieho zariadenia v národnom parku Taroko Gorge. Trom z nich sa podarilo dôjsť do hotela peši, zvyšok je stále nezvestný.

Zemetrasenie malo podľa americkej geologickej služby USGS silu 7,4 stupňa. Taiwanská agentúra pre monitorovanie zemetrasenia určila jeho silu na 7,2 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet