Na hlavný obsah

Ublíženie na zdraví, nebezpečné prenasledovanie ale aj krádeže: Vlani u nás obvinili desiatky policajtov

Najčastejšie išlo o zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Ublíženie na zdraví, nebezpečné prenasledovanie ale aj krádeže: Vlani u nás obvinili desiatky policajtov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vlani obvinili 62 policajtov, štyroch príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a 26 pracovníkov finančnej správy (FS). V porovnaní s rokom 2022 stúpol počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov o šesť.

Väčšinu obvinení vzniesol Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), zvyšné Národná kriminálna agentúra. Vyplýva to zo Správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže a finančnej správy za obdobie roka 2023, ktorú zverejnilo Ministerstvo vnútra SR.

„V roku 2023 boli príslušníci Policajného zboru obvinení celkovo za spáchanie 84 trestných činov,“ priblížila správa. Z toho vyše polovicu trestných činov (45) tvorili skutky proti poriadku vo verejných veciach. Najčastejšie išlo o zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Desať obvinení policajtov tvorili trestné činy proti životu a zdraviu, napríklad ublíženie na zdraví. Zaznamenaných bolo aj sedem trestných činov proti majetku a ďalších 22 trestných činov.

Príslušníci ZVJS čelili obvineniam z ublíženia na zdraví, krádeže, ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a nebezpečného prenasledovania.

Príslušníci FS boli obvinení za spáchanie 48 trestných činov. Išlo najmä o trestné činy proti poriadku vo verejných veciach, ako sú prijímanie úplatku alebo zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Ďalšie skupiny trestných činov tvorili trestné činy proti životu a zdraviu, majetku a ďalšie.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko