Na hlavný obsah

USA oznámi vojenskú pomoc za miliardy dolárov. Zafinancuje ju Iniciatíva pre podporu bezpečnosti Ukrajiny

Nový balík zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu aj raketové systémy.

USA oznámi vojenskú pomoc za miliardy dolárov. Zafinancuje ju Iniciatíva pre podporu bezpečnosti Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa v piatok (26. 5.) chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Pomoc bude financovaná prostredníctvom Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), priblížili predstavitelia, ktorí si želali ostať v anonymite. Na základe programu USAI obstaráva Pentagón vybavenie od obranného priemyslu či partnerov a nečerpá ho z vlastných zásob. Znamená to, že môže trvať niekoľko mesiacov alebo rokov, kým ukrajinská armáda dostane túto podporu.

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mala okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Biely dom tento týždeň oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu za jednu miliardu dolárov. Táto podpora sa však na Ukrajinu dostane rýchlo. Je odosielaná priamo zo skladov Pentagónu v USA i Európe, vysvetľuje AP.

Oznámené vojenské balíky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur. Odobril ho Kongres USA. V stredu (24. 4.) ho podpísal americký prezident Joe Biden.

Dôležitá podpora prichádza v čase, keď ukrajinská armáda trpí nedostatkom munície. Početnejšie ruské sily zatiaľ zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet