Na hlavný obsah

Ústavní činitelia si pripomenuli výročie oslobodenia Bratislavy, premiér Fico aj spolu s ruským veľvyslancom

K výročiu sa vyjadrila aj prezidentka Čaputová.

Ústavní činitelia si pripomenuli výročie oslobodenia Bratislavy, premiér Fico aj spolu s ruským veľvyslancom
Záber z podujatia na Slavíne pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 79. výročie oslobodenia Bratislavy. Toto výročie podľa prezidentky pripomína, aký ťažký zápas za opätovné nadobudnutie slobody museli zvádzať naši predkovia.

„Dnes uplynulo 79 rokov od chvíle, kedy sa pre Bratislavčanov skončili roky vojnového utrpenia. S vďakou a pietou spomíname na hrdinov, ktorí bojovali za oslobodenie nášho hlavného mesta, na 740 padlých sovietskych a rumunských vojakov i na všetky obete nacizmu,“ uviedla hlava štátu.

„Dnešné výročie nám pripomína, aký ťažký zápas za opätovné nadobudnutie slobody museli zvádzať naši predkovia. Spomienka na 4. apríl 1945 by nás zároveň mala motivovať, aby sme nedopustili návrat násilných ideológií a režimov postavených na túžbe podmaňovať si hrubou silou ľudí či celé národy,“ uzavrela Čaputová.

R. Fico a A. Danko na Slavíne

Výročie oslobodenia Bratislavy si pripomenul premiér Róbert Fico (Smer-SD) na Slavíne.
Na podujatí vystúpil s príhovorom, v ktorom Slavín označil za našu Sochu slobody. Pre účasť ruského a bieloruského veľvyslanca odmietli prísť na ceremóniu veľvyslanci štátov EÚ.

„Len tu na Slavíne je 6 845 vojakov bývalej červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy. Na Slovensku to bolo viac ako 60-tisíc. Nemôžeme otáčať dejiny. Pretože pravda o druhej svetovej vojne je základom nášho bytia. A ak má niekto tendenciu prekrúcať ju, že to bolo inak a že to neboli národy bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí zohrali rozhodujúcu úlohu, tak jednoducho klamú a ja to odmietam. Myslím si, že históriu treba rešpektovať a rešpektovať ľudí, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Slovenska,“ povedal Fico.

Téme sa venoval blok Správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko