Na hlavný obsah

V prezidentskej kampani má navrch Ivan Korčok, tvrdí politológ. Nálade neprospievajú ani kroky koalície

Politológ hovoril o atmosfére pred druhým kolom prezidentských volieb.

V prezidentskej kampani má navrch Ivan Korčok, tvrdí politológ. Nálade neprospievajú ani kroky koalície
Na snímke Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kauzy v predvolebnej kampani sa týkajú skôr Petra Pellegriniho (Hlas-SD), preto má Ivan Korčok navrch, tvrdí politológ Jozef Lenč z Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Myslí si tiež, že obaja kandidáti pociťujú nervozitu.

Podľa politológa má v kampani navrch Ivan Korčok. „Kauzy, ktoré sa objavujú, sa týkajú skôr Petra Pellegriniho. Navzdory v snahe dezinformáciami znižovať dôveryhodnosť Ivana Korčoka, tak sú to skôr na druhej strane aj niektoré kroky vládnej koalície, ktoré neprospievajú nálade, ktorá by bola zameraná ‚propellegrínovsky‘,“ komentoval Lenč.

Na tak tesné voľby, aké vidíme v súčasnosti, si osobne nespomína. Tvrdí, že doposiaľ v druhom kole volieb zvyklo byť isté, kto vyhrá a protikandidát mohol len potenciálne prekvapiť.

Podľa toho, ako sa vyvíjala kampaň, predpokladá, že väčším favoritom je Ivan Korčok. Podporu Petra Pellegriniho zo strany koalície či protikandidátov považuje za vlažnú až chaotickú.

Jozef Lenč potvrdil, že z kandidátov je cítiť aj nervozitu. „Na jednej strane je to u Ivana Korčoka istým spôsobom zodpovednosť za víťazstvo v prvom kole, možno aj obavy neurobiť nejakú zásadnú chybu, aby neohrozil to, čo si získal v prvom kole,“ zhodnotil politológ.

„Na druhej strane je Peter Pellegrini tiež nervózny, pretože navzdory jeho vyjadreniam očakával určite lepší výsledok po prvom kole,“ dodal s tým, že pravdepodobne očakával väčšiu podporu aj zo strany koalície.

Politológ zhodnotil, že väčšia časť voličov Štefana Harabina je sklamaná a v druhom kole voliť nepôjde. Zároveň si nemyslí, že si Peter Pellegrini dokázal tohto voliča získať.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom, ktorý odznel v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko