Na hlavný obsah

Väčšinu vojakov z Pásma Gazy izraelská armáda stiahla. Počet obetí tam presiahol hranicu 33-tisíc

Za posledných 24 hodín pribudlo najmenej 38 obetí.

Väčšinu vojakov z Pásma Gazy izraelská armáda stiahla. Počet obetí tam presiahol hranicu 33-tisíc
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom Hamasom v nedeľu (7.4.) uviedlo, že počas šiestich mesiacov vojny medzi Izraelom a palestínskymi militantmi bolo na tomto území zabitých najmenej 33 175 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

Počet obetí zahŕňa najmenej 38 obetí za posledných 24 hodín, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Podľa jeho údajov od začiatku vojny, keď militanti Hamasu 7. októbra zaútočili na Izrael, bolo v pásme Gazy zranených 75 886 ľudí.

Agentúra Reuters zároveň informovala, že izraelská armáda stiahla z juhu Pásma Gazy všetky pozemné jednotky okrem jednej brigády. Oznámil to v nedeľu hovorca izraelský obranných síl (IDF).

IDF uviedla, že vojakov sťahuje, keďže misia v meste Chán Júnis bola „dokončená“. Bezprostredne nebolo známe, či stiahnutie pozemných jednotiek oddiali plánovaný vpád do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorý je podľa izraelskej vlády potrebný na elimináciu hnutia Hamas.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1 150 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených.

Po vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa mesto Rafah, ktoré leží pri hraniciach s Egyptom, stalo útočiskom pre vyše milión Palestínčanov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet