Na hlavný obsah

Vicepremiér P. Kmec popiera, že by Slovensko malo prísť o miliardy eur. To je nonsens, reagoval

Označil to za súčasť kampane pred eurovoľbami.

Vicepremiér P. Kmec popiera, že by Slovensko malo prísť o miliardy eur. To je nonsens, reagoval
Podpredseda vlády pre plán obnovy a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: RTVS

Vláda doteraz neposkytla Európskej komisii dostatok informácií k novele Trestného zákona a zrušeniu špeciálnej prokuratúry. Podľa opozície hrozí, že Slovensko príde o miliardy eur. Vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) to popiera. Opozíciu kritizuje, že zneužíva európske fóra na vnútropolitický boj.

V liste z 28. marca Európska komisia (EK) Kmecovi poslala 15 otázok. Komisári sa pýtajú napríklad na to, ako pokračuje práca bývalých prokurátorov špeciálnej prokuratúry a žiadajú aj štatistiky o vyšetrovaní korupcie.

„Aký je počet trestných činov v oblasti ochrany finančných záujmov a prípadov korupcie, ktoré boli postúpené regionálnym prokuratúram a prípadne Európskej prokuratúre?“ znie jedna z otázok Komisie.

Výhradám Európskej komisie voči krokom slovenskej vlády sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Opozícia hovorí, že je ohrozené vyplácanie ďalších peňazí z plánu obnovy. Slovensko má nárok na približne štyri miliardy eur. Vyzýva preto premiéra, aby išiel do Bruselu rokovať.

„Aby sa stretol s relevantnými komisármi, aby inštruoval ministra spravodlivosti, aby zjednal nápravu. Aby všetky podmienky, otázky, ktoré má EK k fungovaniu generálnej prokuratúry, ako budú ďalej vyšetrované korupčné kauzy, aby reálne sa postavil čelom k výhradám EK. Ak to premiér a vláda neurobí, tak to je vlastizrada,“ vyhlásil podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS).

„Je všeobecný fakt, že PS a pán Šimečka od prvého dňa behajú po EK a lobujú proti SR. Veď to je všeobecný fakt. List písal vyslovene stranícky partner PS, pretože pán eurokomisár je z politickej frakcie, v ktorej je PS,“ reagoval šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS).

Brusel sa bojí o peniaze

Z plánu obnovy sa mali rekonštruovať napríklad aj železnice, ale aj nemocnice alebo školy. Eurokomisia v liste píše, že sa obáva, že Slovensko bude nedostatočne chrániť finančné záujmy EÚ. Inými slovami, Brusel sa bojí, že peniaze, ktoré sem pošle, sa rozkradnú.

„Európska komisia sa ho jasne pýtala, keď zruší Úrad špeciálnej prokuratúry, aký tu bude mechanizmus pre ochranu finančných záujmov EÚ. On tu totiž teraz nie je žiadny,“ uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

„To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy to je nonsens. To je zase strašenie opozície, to je súčasť kampane v eurovoľbách. Samozrejme, riešime mnoho vecí, ktoré sme zdedili aj po predchádzajúcej vláde, vrátane vlády Ľudovíta Ódora,“ reagoval Kmec.

Rezort spravodlivosti v reakcii na naše otázky uviedol, že informácie okolo Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za mediálnu bublinu.

„V stíhaniach sa pokračuje, pokračujú v nich špecializovaní prokurátori Generálnej prokuratúry SR a krajských prokuratúr. A v tomto zmysle komunikujeme aj s EK. Argumentácia EK a dôvody, ktorými argumentuje, sa nezakladajú na reálnych skutočnostiach. Všetky nejasnosti budú s náležitou starostlivosťou vysvetlené,“ vysvetlil rezort spravodlivosti.

S otázkami, ako chce vláda po zrušení špeciálnej prokuratúry ochrániť finančné záujmy Únie, a aké kroky podnikne, aby zabránila prepadnutiu peňazí z plánu obnovy, sme sa obrátili aj na úrad vlády. Do uzávierky nereagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko