Na hlavný obsah

Výrub stromov sa má zjednodušiť. Vláda to pokladá za prevenciu proti stretom s medveďom

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody.

Výrub stromov sa má zjednodušiť. Vláda to pokladá za prevenciu proti stretom s medveďom
Ilustračná fotografia medveďa hnedého Foto: TASR/Milan Kapusta

Výrub stromov sa má zjednodušiť, a to úpravou postupov pri ňom. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

„Dôvodom vypracovania tohto návrhu zákona je primárne potreba prehodnotenia zákonom stanovených výnimiek, keď sa nevyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody na výrub drevín, a to tak, aby tie zákonné výnimky reflektovali na potreby obyvateľstva pri poľnohospodárskych alebo iných činnostiach v krajine, a to zároveň za podmienky, aby boli v dostatočnej miere chránené záujmy ochrany prírody a krajiny,“ vysvetlilo ministerstvo životného prostredia.

Súhlas na výrub by sa nemal vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou. Ani pri súvislých krovitých porastoch s výmerou do 100 štvorcových metrov.

Súhlas bude podľa novely potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch. Ďalej v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje alebo remízy.

Nemal by byť potrebný ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Taktiež aj na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.

Ministerstvo tvrdí, že sa tým má odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženia obyvateľov, ako aj nedostatky v súčasnej právnej úprave. Tie vyplývajú z aplikačnej praxe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko