Na hlavný obsah

Zo Župného domu v Nitre padá omietka: Na komplexnú obnovu nie sú peniaze

Vlastníkom budovy je samosprávny kraj.

Zo Župného domu v Nitre padá omietka: Na komplexnú obnovu nie sú peniaze
Župný dom v Nitre Foto: TASR /Henrich Mišovič

Zo Župného domu v mestskej pamiatkovej rezervácii v Nitre padá omietka. Samosprávny kraj, ako vlastník, musí najprv odstrániť príčinu jej chátrania. Na komplexnú obnovu sídla svojho úradu a Nitrianskej galérie nemá peniaze.

Návštevníkov Nitrianskeho hradu vítajú upozornenia na padajúcu omietku zo Župného domu. Niektorým osloveným obyvateľom mesta to neprekáža, iní v tom vidia zlú vizitku jeho vlastníka.

„Chodí tu veľa turistov z Maďarska, Poľska, z Rakúska, z Čiech. Keď to vidia, tak asi nie sú nadšení,“ hovorí obyvateľ Nitry. „Vidím v Nitre iné budovy v oveľa horšom stave než táto,“ hovorí iný.

Chátrajúcemu Župnému domu v Nitre sa v v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Svedčí to o tom, že nemáme veľmi vrelý vzťah k našej histórii. To je dôkaz toho, ako ten dom vyzerá,“ myslí si architekt Viktor Šabík.

Vlastníkom budovy je samosprávny kraj. Nitrianska galéria ako jej správca má svoj plán, ako túto národnú kultúrnu pamiatku postupne opraviť. „Našim zámerom je v prvom rade dať do poriadku strechu Župného domu. Chceli by sme ju dať do tej podoby, ako bola zhruba pred sto rokmi,“ priblížila riaditeľka Nitrianskej galérie Renáta Niczová.

Komplexná oprava

V praxi to znamená, že namiesto medeného plechu použijú škridlu. Ďalším zámerom galérie je sanovanie vlhkosti budovy, výmena okien a až potom nová fasáda.

„Momentálne ako župa nemáme na tento účel vyčlenené finančné prostriedky, ale ak by sa našla vhodná výzva, určite sa o nenávratný finančný príspevok budeme uchádzať,“ vyhlásila hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Silvia Zeumerová.

Samosprávny kraj dnes nevie, koľko by komplexná oprava stála. Správca budovy hovorí, že pri jej údržbe robí všetko, čo je v jeho silách. Ocenila to aj inšpekcia Preventívnej údržby Pamiatkového úradu.

„Skonštatovali, že Nitrianska galéria sa príkladne stará o túto stavbu, pretože si sami na vlastné náklady nechávajú čistiť žľaby a zvody dvakrát ročne,“ povedala odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu v Nitre Lýdia Budayová.

S postupnou obnovou objektu súvisí aj budúca prezentácia historického vstupu na Nitriansky hrad. Nález je už roky ukrytý vo vlhkom suteréne Župného domu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny