Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Pozor na nákup liekov online: Colníci vracajú tisíce zásielok ročne

Ak si človek cez internet kúpi lieky, nemusí sa k nim nikdy dostať.

Pozor na nákup liekov online: Colníci vracajú tisíce zásielok ročne
Lieky z krajín mimo Európskej únie si budete objednávať zbytočne. Foto: RTVS

Ak si človek cez internet kúpi lieky, nemusí sa k nim nikdy dostať. Colníci ich po kontrole vrátia späť. Pri liekoch na predpis je takýto predaj zakázaný. Väčšina vrátených liekov je zo štátov mimo Európskej únie.

Vlani iba košickí colníci takto vrátili poštové zásielky s vyše 42-tisíc liekmi. Za prvé štyri mesiace tohto roku to už bolo viac ako 14-tisíc balení.

Najviac z vrátených liekov pochádza z Indie, Veľkej Británie a Číny. Colníci pred nedávnom odhalili len v jednej zásielke takmer tisíc u nás neregistrovaných liekov.

„Určených na liečbu epileptických záchvatov, depresií a poruchy pozornosti. Príslušníci finančnej správy zásielku neprepustia a upozorňujú verejnosť, že dovoz liekov zo štátov mimo Európskej únie je umožnený len osobám s potrebným povolením,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

O nákupe liekov a ich zadržiavaní na colniciach informovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Takýto predaj môže robiť len subjekt, ktorý ma povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, takže len lekáreň. Musí mať označenie spoločným logom, musí byť evidovaná na ŠÚKL, že robí takýto výdaj. To sú informácie, ktoré si každý z nás môže následne overiť. Druhá vec je tá, že nie všetky lieky je možné predávať cez internetový výdaj,“ priblížil odborník na medicínske právo Ivan Humeník.

Nebezpečenstvo falzifikátov

V ponuke internetových obchodov mimo európskej únie sa môžu nachádzať lieky, ktoré nespĺňajú unijné predpisy. Často sú to falzifikáty.

„V tom lepšom prípade neobsahujú nič, ale boli zaznamenané aj vážne poškodenia zdravia, keď tie lieky obsahovali aj nejaké toxické látky, resp. ťažké kovy, ktoré by sa nemali nachádzať ani v potravinách tobôž nie liekoch,“ upozornil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

„My nevieme vlastne, čo sa v tej danej liekovej forme nachádza, či sa jedná o účinnú alebo nebezpečnú látku,“ povedal riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Roman Dorčík.

Legálne si cez internet môžeme kúpiť len lieky z krajín Európskej únie. Aj to len v prípade že sú na Slovensku voľnopredajné.

„Vy si môžete napríklad z Nemecka objednať liek, ale pokiaľ je na Slovensku viazaný na recept, tak ho tí Nemci nemôžu dodať a naopak,“ vysvetlil Ondrej Sukeľ.

Napriek tomu sa ľudia každoročne pokúšajú zohnať si lieky viazané na predpis aj z krajín mimo Európskej únie.

„Ja neviem, či skutočne ľudia vedia, že sa k nim vôbec nedostanú. Druhá vec je cena, to môže zohrávať obrovskú úlohu. Tretia vec je, že môže ísť o také prípravky, ktoré nie sú v EÚ registrované, proste nedostanete sa k nim,“ zdôraznil Ivan Humeník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko