Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Regulácia medveďov bude jednoduchšia: Samosprávy novelu vítajú, podľa ekológa problém nerieši

Novela zákona podľa nich môže byť v rozpore s právom EÚ.

Regulácia medveďov bude jednoduchšia: Samosprávy novelu vítajú, podľa ekológa problém nerieši
Jednoduchšie pravidlá regulácie medveďov ocenili najmä tam, kde sa medveď v intravilánoch obcí pohybuje. Foto: RTVS

Po vyhlásení mimoriadnej situácie budú môcť medveďa odstrániť z populácie bez administratívnych prekážok. Parlament v utorok (21. 5.) schválil novelu zákona o ochrane prírody.

Túto snahu kvitujú viaceré samosprávy aj poľovníci. Ekológovia a ochranári považujú novelu za zbytočnú.

Jednoduchšie pravidlá regulácie medveďov ocenili najmä v regiónoch, kde sa medveď hnedý v intravilánoch obcí pohybuje. „Kvitujem snahu vlády, že sa to trochu zjednoduší a hlavne sa celý proces urýchli,“ uviedla starostka obce Poniky Jana Ondrejková.

V obciach Poniky pod Poľanou a v Hronskej Dúbrave v Kremnických vrchoch stretávajú medvede v blízkosti obydlí pravidelne.

„Obyvatelia sa obávajú o svoje zdravie, o svoje deti. Tak, ako to bolo po minulé roky, tak je to aj teraz. Dovolím si tvrdiť, že medveďov je stále viac a viac,“ dodala Ondrejková.

Reakciám na schválenú novelu zákona sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

„Mali sme výskyt medveďa hnedého v intraviláne veľmi často. Behal do záhrad až to bolo naozaj v tesnej blízkosti domov. Nemyslím si, že by sme to mali nechať len tak,“ priblížila starostka obce Hronská Dúbrava Miriam Červienková.

Zákon je podľa ekológa zbytočný

Ekológ Erik Baláž považuje tento zákon za zbytočný. Podľa jeho slov nevyrieši problémy, ktoré s medveďmi máme.

„Tieto problémy dokáže riešiť v prvom rade prevencia, ktorú zákon nerieši. To znamená zabezpečenie odpadov, zrušenie vnadísk okolo obcí a podobné záležitosti, ktoré lákajú medvede bližšie k ľuďom. To je kľúč k problému,“ uviedol Baláž.

Podľa poľovníkov je z roka na rok viac problémových medveďov a jediným riešením je ich regulácia. „Táto právna norma to celé pomôže zrýchliť a zefektívniť tak, aby sa naozaj tie jedince, ktoré môžu spôsobovať problémy, eliminovali,“ uviedol viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Novela zákona, ktorá upravuje reguláciu medveďov môže byť podľa ochranárov v rozpore s právom Európskej únie, pretože sa tým nerieši problém prevencie, ktoré európska legislatíva vyžaduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny