Na hlavný obsah

Poľskí baníci vstúpili do štrajku pod zemou

Nesúhlasia s plánovaným zatváraním uhoľných baní.

Poľskí baníci vstúpili do štrajku pod zemou
Foto: SITA/AP

Baníci z najväčšej poľskej uhoľnej spoločnosti PGG sa v pondelok (21.9.) odmietli po skončení svojej zmeny vrátiť na povrch. Ostali v podzemí, kde protestujú proti plánovanej reštrukturalizácii, informoval predstaviteľ odborov spoločnosti. Nie je jasné, koľko baníkov ostalo pod zemou, keďže do protestu sa postupne zapojili baníci vo viacerých baniach.

Baníci si vybrali novú formu protestov. Doteraz proti pripravovaným zmenám na postupné ukončenie ťažby uhlia demonštrovali pochodmi v uliciach Varšavy.

Odbory PGG a vládni predstavitelia mali dlhodobo problém dohodnúť sa na pláne reštrukturalizácie, najmä po tom, ako vedenie spoločnosti v júli odmietlo zatvoriť dve uhoľné bane. PGG je v strate a hrozí jej bankrot.

Počas minulého týždňa odbory hrozili, že vstúpia do štrajku. Zmena nastala až po tom, ako sa do vyjednávania v pondelok (21.9.) zapojil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Uhlia sa Poľsko nechcelo vzdať

Varšava chce urýchliť vyraďovanie uhlia a investovať do jadrovej a obnoviteľnej energie. Reaguje tak na výzvy spojené s klimatickou zmenou. Zároveň chce zabezpečiť stabilné dodávky energie, vyjadrila sa poľská vláda už skôr počas tohto mesiaca.

Poľsko bolo jediným štátom Európskej únie, ktorý sa odmietal pripojiť k záväzku uhlíkovej neutrality do roku 2050. Vládnúca strana Právo a spravodlivosť túto dohodu odmietala s tým, že krajina potrebuje viac času a peňazí, aby pretransformovala svoju ekonomiku a prešla od uhlia k čistejším zdrojom energie.

Rastúce poplatky za emisie, politiky EÚ v oblasti klímy, ale aj pandémia koronavírusu nútia Poľsko, aby urýchlilo svoju energetickú transformáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet