Na hlavný obsah

Dve slovenské obce ašpirujú na titul Európska dedina roka. Kysuce navštívila hodnotiaca komisia

Zaujala ju súdržnosť ľudí aj tamojšie unikáty.

Dve slovenské obce ašpirujú na titul Európska dedina roka. Kysuce navštívila hodnotiaca komisia
Kysucká obec Korňa. Foto: RTVS

Kysuckú obec Korňa skontrolovala európska hodnotiaca komisia. Zaujala ich súdržnosť ľudí, náročné bývanie v horských osadách či tunajšie unikáty. Obce Korňa a Čičmany bojujú o prvenstvo Dediny roka na európskej úrovni a zastupujú Slovensko.

Obec si prevzala ocenenie Dedina roka 2023 vlani na jeseň. Radosť vystriedala zodpovednosť. Samospráva tým postúpila do európskej súťaže. „Obec sme upratovali, čistili a hlavne na tento deň sme sa tešili,“ priblížila starostka obce Korňa Marianna Bebčáková.

Do obce prišla európska hodnotiaca komisia. Mottom súťaže je tentokrát vízia do budúcna. Porota sa zameriava hlavne na napredovanie obce.

„Plánujú aj projekt ako vyhliadku pre telesne postihnutých a starostka má veľmi dobré vízie. Na európskej úrovni máme čo ponúknuť. Táto obec je výnimočná aj tým, že je to približne 80 malých osád roztrúsených v krajine,“ uviedla hlavná štátna radkyňa ministerstva životného prostredia Zlatica Csontos Šimoňáková.

Súťaži Európskej dediny roka 2024 sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Erik Vrábel:

Súťaží 21 dedín

O titul európskej dediny roka tentokrát súťaží dvadsaťjeden dedín. Napríklad z Luxemburska, Rakúska, Nemecka, či Poľska. Hodnotiacu porotu skladajú z viacerých oblastí. Na Kysuce prišiel maďarský spolok urbanistov či rakúsky architekt. Jeho zaujali tradičné trvalo obývané drevenice.

„Dobrý vzduch, klíma, dobré miesto na dovolenky, ale takisto dobré miesto pre žitie,“ opísal Korňu člen hodnotiacej komisie a rakúsky architekt Wolfgang Alfons.

„Tie projekty, o ktorých sa hovorilo, sú viditeľné. Mňa zaujalo, že je tu úložisko ropy, čo sa stalo turistickou atrakciou,“ priblížila členka komisie a referentka Ministerstva pre miestny rozvoj ČR Jitka Barcalová.

Komisiu zaujala včelnica aj múr histórie

Komisiu tiež zaujala obecná včelnica, pútnické miesto či múr histórie. Titul dedina roka obci pomohol.

„Stále k nám prichádza viac a viac turistov. Vidím to ako potenciál pre podnikateľov. Ubytovacie zariadenia sa im plnia a pribúdajú nám ďalšie dreveničky,“ skonštatovala starostka Korne Marianna Bebčáková.

Hodnotiaca komisia sa z Kysúc presunie do Rakúska. Do konca júna budú hodnotiť dediny z celej Európy. Výsledky vyhlásia v lete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny