Na hlavný obsah

Veľké prepúšťanie v národných parkoch: Nariadenie prišlo mailom, zamestnancov prekvapilo

Najviac ľudí má odísť zo Správy Tatranského národného parku.

Veľké prepúšťanie v národných parkoch: Nariadenie prišlo mailom, zamestnancov prekvapilo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Národné parky majú prepustiť 80 zamestnancov. Nariadenie prišlo mailom z ministerstva životného prostredia. Najviac ľudí má odísť zo Správy Tatranského národného parku.
Rozhodnutie prekvapilo zamestnancov aj riaditeľa nášho najstaršieho národného parku.

Zo súčasných 160 zamestnancov Tatranského národného parku majú prepustiť 30. O takúto redukciu požiadal envirorezort mailom Správu TANAP-u.

„Pre žiadneho zamestnávateľa by to nebolo prijateľné číslo. Hovorím, že rokujeme s ministerstvom. Dúfam, že sa dohodneme na nejakom rozumnom kompromise,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa.

Prepúšťaniu v národných parkoch sa v Správach RTVS z regiónov venovala Ivana Ratkovská a Miriam Dobrotová:

Avizované prepúšťanie prichádza v čase, keď Správa TANAP-u hľadá na uvoľnené pracovné pozície nových ľudí. „Máme voľné pracovné miesta, ale hovorím, táto situácia zaskočila všetkých,“ pokračuje Olexa.

Zoológ Michal Haring nerozumie postupu rezortu, sám však na výpoveď nečakal. “ Osobne som sa rozhodol odísť na vlastnú žiadosť z TANAP-u, čiže som vo výpovednej lehote. Je to najmä z dôvodu, že momentálna atmosféra a pracovné podmienky sú nie príliš vhodné na prácu okolo prírody,“ vysvetlil.

Menšie národné parky ako napríklad Slovenský kras či Pieniny by na základe rozhodnutia envirorezortu mali prepustiť tretinu zamestnancov.

„Nevšimol som si, že by tomu predchádzala nejaká analýza, ktorá by hodnotila, do akej miery na tých jednotlivých správach tých ľudí je viac alebo menej ako je potrebné na odbornú a koncepčnú robotu,“ vyhlásil Marián Jasík z OZ Prales.

Opozícia reaguje

Opozícia tvrdí, že ide o útok na národné parky. Podľa Michala Kiču zo strany Demokrati envirorezort rapídne znížil príspevky na bežnú prevádzku. Z pôvodných 3,3 milióna eur dostanú parky len zlomok. S tým súvisí aj avizované prepúšťanie.

„Pokyn prepustiť 80 zamestnancov a zároveň okresaním príspevku zo štátneho rozpočtu o 80 percent, v prípade TANAP-u dokonca na nulu, predstavuje personálny kolaps správ národných parkov, ktoré nebudú schopné plniť ani len elementárne úlohy,“ povedal environmentalista Michal Kiča.

Rezort životného prostredia oponuje, že financovanie národných parkov je riadne zabezpečené z Environmentálneho fondu a vlastných príjmov a že neprijali žiadne rozhodnutie o 30-percentnom znížení zamestnancov v národných parkoch.

„Vykonáme dôsledný audit všetkých príspevkových organizácií, vrátane správ národných parkov. Rovnako je verejnou informáciou, že vláda bude prehodnocovať mieru zamestnanosti v štátnej správe a budú organizácie, ktoré pre dobré a efektívne fungovanie budú musieť byť posilnené a zároveň iné, ktoré sa budú musieť zredukovať,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Envirorezort prehodnotí aj stovky dohôd o vykonaní práce v národných parkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny