Na hlavný obsah

Ruský suchoj, ktorý sa zrútil počas cvičenia, zrejme omylom zostrelili vlastní

Pri páde stíhačky na západe Ruska sa nikto nezranil.

Ruský suchoj, ktorý sa zrútil počas cvičenia, zrejme omylom zostrelili vlastní
Na snímke ruská viacúčelová bojová stíhačka Suchoj Su-35. Foto: TASR/AP

Ruskú stíhačku Suchoj Su-30, ktorá sa v utorok (22. 9.) zrútila pri meste Tver na západe Ruska, mohla omylom zostreliť iná stíhačka počas cvičenia, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Predtým sa tieto informácie objavili na sociálnych sieťach. Letectvo teraz zisťuje, ako mohli zostreliť vlastný stroj.

Stíhačky Suchoj Su-30 a Suchoj Su-35, ktoré patria k tomu najmodernejšiemu, čím ruské letectvo disponuje, boli na cvičnom lete, počas ktorého simulovali vzdušný súboj. Piloti Su-35 zachytili cieľ, ale namiesto spúšte fotoguľometu, ktorý by nafotil zachytenie druhého stroja v zameriavači, odpálili skutočné výstrely. Piloti zasiahnutého stroja sa stihli katapultovať a vyviazli bez zranení, napísal server Newsru.com.

Vojenské letectvo teraz vyšetruje, ako mohla nastať streľba a prečo zbraň bola nabitá. Vojaci nevylučujú, že chybu mohli urobiť technici, ktorí zbraň pred letom neodpojili, alebo vyšiel náhodný výstrel.

Nemenovaný zdroj TASS potvrdil, že stíhačku skutočne zasiahol výstrel z druhého lietadla počas cvičenia a zrútila sa do lesa pri obci Dornikovo neďaleko Tveru, ktorý leží asi 170 kilometrov od Moskvy. Pri páde stroja nikto nezomrel, ani nevznikli žiadne škody na zemi. Stav pilotov je uspokojivý.

Ukážka schopností stíhačky Suchoj Su-35 počas parížskej leteckej šou v roku 2013.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet