Na hlavný obsah

SaS odmieta migračné kvóty, zhodli sa Sulík a Klus

Ďuriš Nicholsonová hovorí o množstve otáznikov.

SaS odmieta migračné kvóty, zhodli sa Sulík a Klus
Na snímke podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Koaličná strana SaS odmieta akékoľvek povinné kvóty pri prerozdeľovaní migrantov. Zhodli sa na tom minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík, ako aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Sulík označil za nekorektné, že sa EÚ snaží prepašovať povinné kvóty do paktu pre azyl a migráciu. Dodal, že dokument obsahuje aj rozumné nápady, o ktorých si vie predstaviť aj rozumnú diskusiu.

Sulík: Poznám postoj členských krajín

„Strana SaS je zásadne proti akejkoľvek forme prerozdeľovania migrantov,“ deklaroval Sulík s tým, že je jedno, či sa to nazve relokácie, kvóty alebo kontingenty. Skonštatoval, že EÚ prišla s návrhom, ktorý je v niektorých veciach sofistikovanejší a o tých vidí zmysel rokovať. Na druhej strane si myslí, že ešte viac skrýva prerozdeľovanie migrantov. „Návrh očakáva, že členské štáty dobrovoľne prisľúbia, koľko ľudí zoberú. Je nekorektné, že sa to EÚ opätovne snaží prepašovať do dokumentu a tlačiť tak na členské krajiny. Poznám ich postoj,“ tvrdí.

Klus: Komplikovaný systém

Klus vysvetlil, že Európska komisia (EK) navrhuje štyri druhy prejavenia solidarity pri krízových situáciách, z ktorých si možno vybrať. Systém, ako by mohlo k výberu dôjsť, označil za komplikovaný. Priblížil, že v prípade, ak príspevky členských štátov v oblasti budovania kapacít prevýšia 30 percent dopytu po relokáciách, EK uloží povinnosť relokovať vo výške polovice svojho podielu. „A podiel členských štátov sa bude počítať na základe ďalšieho komplikovaného vzorca, čo je 50 % hrubého domáceho produktu (HDP) a 50 % obyvateľov,“ dodal.

Ďuriš Nicholsonová: Je to prvý nástrel

Nový Pakt pre migráciu a azyl vyvoláva množstvo otáznikov, tvrdí slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). „Ani nový návrh od EK nepovažujem za skutočne efektívne riešenie, pretože sa nedokáže úplne odpútať od prekonaného a nefungujúceho konceptu kvót, aj keď obsahuje viaceré zlepšenia oproti starému návrhu. Už pri prvotnom skúmaní vyvoláva tento návrh množstvo otáznikov, ako konkrétne by relokácie fungovali v praxi a kedy sa z dobrovoľného prerozdeľovania stane povinné. Je to prvý nástrel návrhu a teraz putuje do Rady EÚ a Európskeho parlamentu, kde očakávam búrlivé rokovania,“ opísala situáciu poslankyňa, ktorá je členkou Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Rovnaký postoj zaujal aj premiér

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že európskym partnerom úprimne a odvážne oznámime, že s povinnými kvótami nesúhlasíme. Zároveň podľa jeho slov ponúkneme pomoc krajinám, ktoré ju pre nelegálnu migráciu potrebujú. „EK včera po štyroch rokoch urobila druhý pokus, ako riešiť migračné krízy. Ten prvý jej celkom nevyšiel. Ale poučila sa. Všetci čakajú, že sa nezmôžeme na viac, ako len opakovať mantru, ako odmietame povinné kvóty a neponúkame žiadne alternatívne riešenia,“ skonštatoval Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko