Na hlavný obsah

Belgičania vypočuli v kauze Chovanec prvého Slováka

Pričinili sa o to aj slovenskí europoslanci.

Belgičania vypočuli v kauze Chovanec prvého Slováka
Jozef Chovanec zomrel po neprimeranom zásahu belgickej polície. Foto: TASR/AP

Belgická polícia v pondelok (5. 10.) vypočula prvého Slováka, ktorý bol 23. februára 2018 v lietadle, z ktorého letisková polícia vyviedla Jozefa Chovanca. Reagovala tak na výzvu skupiny slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) generálnemu komisárovi belgickej federálnej polície Marcovi De Mesmaekerovi, aby boli v prípade smrti Chovanca vypočutí aj svedkovia zo Slovenska.

Pre RTVS to v utorok (6. 10.) v Bruseli potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Ten začiatkom septembra inicioval viaceré listy federálnej polícii na čo najrýchlejšie vyšetrenie predmetného incidentu.

„Som rád, že aktivita slovenských europoslancov prináša svoje ovocie,“ uviedol Štefanec. Slovenská strana však podľa neho stále nemá od belgických úradov odpoveď na to, prečo vyšetrovanie prípadu trvá tak dlho a prečo sa dva roky ututlával. Až po jeho medializácii a po aktivitách belgického parlamentu, EP a slovenského rezortu diplomacie nastal citeľný posun. Okrem súhlasu s vypočutím slovenských svedkov došlo aj k začleneniu slovenského experta do belgického vyšetrovacieho tímu.

Jozef Chovanec zomrel 27. februára 2018 po tom, ako ho tri dni predtým zadržali na letisku v Charleroi, kde sa stal terčom neprimeraného správania zo strany belgických policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko