Na hlavný obsah

Británia má nový rýchlotest. Koronavírus odhalí do 12 minút

Ich presnosť nie je stopercentná.

Británia má nový rýchlotest. Koronavírus odhalí do 12 minút
Foto: TASR/AP

Reťazec lekární Boots v nasledujúcom týždni uvedie v Británii na trh Koronavirové rýchlotest, ktorý poskytne výsledok do 12 minút. Na predaj bude v 50 obchodoch po celej krajine a stať bude 120 libier, uviedla firma podľa BBC. „Dúfame, že sa tým zníži tlak na štátny zdravotnícky systém,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Boots Seb James.

Prenosný prístroj je schopný zanalyzovať vzorku odobratú z nosnej dutiny za viac ako desať minút. Test je vhodný najmä pre ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19, ktorí sa chcú nechať otestovať napríklad pred návštevou príbuzných či pre seba samých.

Presnosť testov je podľa spoločnosti vysoká, nie však stopercentná a výsledok tak nemožno využiť ako dôkaz bezinfekčnosti pri cestách do zahraničia.

Británia, kde v posledných dňoch pribúda aj 20 000 prípadov za deň, nie je schopná zabezpečiť testy v potrebnom množstve. Vedeckí poradcovia vlády len nedávno pripustili, že je pri nich „priestor na zlepšenie“. Spojené kráľovstvo s cca 67 miliónmi obyvateľov registruje najviac úmrtí na COVID-19 v Európe – takmer 45 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet