Na hlavný obsah

Koronavírus v Európe: Rekordný počet prípadov v Nemecku, Kyjev aj Moskva hlásia najvyššie počty úmrtí

Pandemická situácia v Európe sa zhoršuje.

Koronavírus v Európe: Rekordný počet prípadov v Nemecku, Kyjev aj Moskva hlásia najvyššie počty úmrtí
Na snímke žena s ochranným rúškom prechádza po poloprázdnom Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: TASR/AP

V Česku sa počet infikovaných koronavírusom zvýšil za utorok (27. 10.) o 15 663, počet nových infikovaných sa tak po štyroch dňoch vrátil nad úroveň 15 000. Prípady nákazy sa napriek prísnym opatreniam nedarí výrazne znižovať, denne zomrie okolo 100 ľudí s koronavírusom. Informácie priniesol v stredu (28. 10.) ráno portál Novinky.cz s odvolaním sa na web ministerstva zdravotníctva.

O polnoci začalo v Česku platiť nariadenie vlády, ktoré sprísňuje doterajšie pravidlá – napríklad sa zaviedla úplná novinka, nočný zákaz vychádzania. Tiež sa obmedzili cesty počas dňa, keď je možné ísť do práce, na nákup základných potrieb či k lekárovi.

Chorých ľudí je teraz v ČR vyše 170 000, väčšinou majú mierny priebeh ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Úmrtí s koronavírusom pribúdalo od minulej stredy každý deň viac ako sto. Za utorok ministerstvo uvádza 98 zosnulých, ale tento údaj sa obvykle zvyšuje pri neskorších aktualizáciách. Dosiaľ najviac pacientov zomrelo v jeden deň v pondelok, bolo ich 139.

Počet hospitalizovaných rýchlo rastie

Rýchlo sa zvyšuje aj počet hospitalizovaných. Podľa posledných známych čísiel v pondelok pribudlo v nemocniciach 578 pacientov s infekciou a je ich tam celkovo 6 191. V ťažkom stave sa nachádza 893 z nich.

Na pražskom Námestí republiky sa zídu odporcovia vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Organizátori nazvali akciu Manifestácia za slobodu a pravdu – podľa svojich slov odsudzujú teror a manipuláciu. Na sociálnych sieťach prisľúbili účasť stovky ľudí.

Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe v sobotu 24. októbra 2020.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Platné nariadenia vlády však umožňujú demonštrácie maximálne so 100 účastníkmi. Na akciu budú dohliadať policajti, ale neočakávajú násilne zrážky, uviedol portál Novinky.cz.

Dva rekordy v Poľsku

V Poľsku pribudlo od utorka rekordných 18 820 nových prípadov nákazy koronavírusom a 236 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 299 049 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 4 849 obetí.

Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je aktuálne 13 931 ľudí, ďalších 479 288 osôb je v karanténe a 47 242 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 123 504 ľudí.

Reštrikcie v Poľsku sa opätovne sprísňujú už od augusta. Od minulej soboty je celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.

Takmer 2 300 prípadov v Maďarsku

Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku za posledný deň u 2 291 ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 43, zväčša starších chronicky chorých osôb a v nemocniciach leží s uvedeným ochorením 3 166 pacientov. Vyplýva to z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu, ktoré boli zverejnené v stredu.

Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 263 chorých. Z ochorenia sa zotavilo 17 098 ľudí. Aktuálne je infikovaných 47 257 osôb, pričom celkový počet potvrdených prípadov infekcie od vypuknutia epidémie stúpol na 65 933. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Maďarsku už 1 578 ľudí.

Na grafe vidieť denný prírastok prípadov koronavírusu v Maďarsku.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Operačný štáb nariadil zatvorenie 73 materských škôlok. Na školách počas prebiehajúcich jesenných prázdnin musia urobiť veľké upratovanie spojené s dezinfekciou priestorov.

Počet infikovaných podľa servera v Maďarsku v rámci druhej vlny pandémie dynamicky stúpa, podobne ako v celej Európe. Cieľom maďarskej vlády je pri zachovaní zdravotnej ochrany zachovať aj fungovanie krajiny a dosiahnuť, aby nákaza neparalyzovala každodenný život.

Rekord v počte úmrtí na Ukrajine…

Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín  ďalších 7 474 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo aj rekordných 165 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Doteraz najvyšší počet úmrtí za deň (141) úrady zaznamenali 21. októbra.  

K 28. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 363 075 infikovaných. Najvyšší počet novopotvrdených infekcií zaevidovali v Charkovskej (+635) a Odeskej (+567) oblasti i hlavnom meste Kyjev (+563). Počet celkový obetí epidémie na Ukrajine stúpol na 6 755.

Lekár v špeciálnom ochrannom odeve sa rozpráva s pacientom infikovaným koronavírusom na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v ukrajinskom meste Strij.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Aktívnych prípadov ochorenia je 207 678. Z nákazy sa vyliečilo už 148 642 ľudí.

… Nemecko hlási rekord v počte nových prípadov

Nemecko zaznamenalo za 24 hodín takmer 15 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Vyplýva to zo stredajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), informuje agentúra DPA.

Za utorok pribudlo v Nemecku 14 964 novoinfikovaných, čo je výrazne viac ako ich hlásili v utorok (11 409). Predošlý rekord zo soboty (24. 10.) predstavoval 14 714 novoinfikovaných. Cez víkend Nemecko navyše prekonalo hranicu viac než 10 000 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom.

Cestujúci s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu koronavírusu prichádzajú na hlavnú železničnú stanicu vo Frankfurte nad Mohanom.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Od vypuknutia pandémie bolo tak v krajine potvrdených už 449 275 prípadov nákazy. Od začiatku pandémie evidujú v Nemecku 10 098 obetí na životoch, za posledných 24 hodín ich pribudlo 27. Z ochorenia COVID-19 sa podľa odhadov RKI uzdravilo približne 326 700 ľudí.

Incident v Omsku

Za uplynulý deň v Rusku s ochorením COVID-19 zomrelo 347 ľudí, čo je v krajine zatiaľ najhoršia bilancia od začiatku pandémie, informuje agentúra Interfax s odvolaním sa na operatívny štáb. O deň skôr úrady zaznamenali 320 úmrtí. Moskva tiež hlási 16 202 nových prípadov koronavírusom. Ošd začiatku pandémie sa v Rusku, ktoré má zhruba 146 miliónov obyvateľov, nakazilo viac ako 1,56 milióna ľudí. Z toho vyše 26 900 nákaze podľahlo.

Dve sanitky v ruskom sibírskom veľkomeste Omsk v utorok vo večerných hodinách priviezli pacientov v ťažkom stave k budove miestnej pobočky ministerstva zdravotníctva s vysvetlením, že v nemocnici ich odmietli prijať. Na žiadosť ministerstva nakoniec jedna z kliník pacientov hospitalizovala a záležitosť sa vyšetruje.

Podľa gubernátora Omskej oblasti Alexandra Burkova prípad ukazuje systémové zlyhanie jedného z úsekov ministerstva zdravotníctva. „Udalosť je za hranicou ľudského chápania. Pacienti by nemali čakať v sanitke desať hodín na hospitalizáciu. Ani v čase pandémie,“ vyhlásil Burkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet