Na hlavný obsah

Policajtov napadol na proteste aj Čech, hrozí mu prísny trest

Polícia obvinila dvoch ľudí, hrozí im väzenie na 12 až 25 rokov.

Policajtov napadol na proteste aj Čech, hrozí mu prísny trest
Demonštrácia pred Úradom vlády SR. Foto: SITA

Slovenská polícia obvinila 31-ročného českého občana a tiež jedného Slováka, že na sobotňajšom (17. 10.) proteste proti epidemickým opatreniam pred Úradom vlády SR v Bratislave hádzali po policajtoch kamene a dlažobné kocky. Obom mužom hrozia v prípade dokázania viny na súde roky väzenia. Za trestný čin útoku na verejného činiteľa v čase vyhláseného núdzového stavu totiž môže byť uložený prísnejší trest, informoval policajný hovorca Michal Szeiff.

„Hodené predmety opakovane zasiahli policajta do prilby na hlave, do hrudníka a ďalších miest na tele,“ uviedol Szeiff k obvineniu spomenutej dvojice, ktorú strážnici zadržali. Druhým obvineným je muž zo severu Slovenska.

Obvineným hrozí väzenie na 12 až 25 rokov, prípadne doživotie. S týmto prísnym trestom za útok na verejného činiteľa počítajú slovenské zákony pre prípad, že spomínaný delikt vinník spácha napríklad za núdzového stavu. Ten platil na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu aj v čase sobotňajšej demonštrácie, a to spolu so zákazom zhromažďovania viac ako šiestich osôb.

Niekoľko stoviek futbalových fanúšikov a priaznivcov krajnej pravice demonštrovalo pred sídlom Úradu vlády SR. Policajti proti davu demonštrantov, ktorý na nich hádzal kamene, dlažobné kocky či fľaše, použili slzotvorný plyn a vodné delo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko