Na hlavný obsah

Smer-SD chce núdzový stav nanovo a jasnejšie, inak sa obráti na ÚS

V krajine platí od štvrtka.

Smer-SD chce núdzový stav nanovo a jasnejšie, inak sa obráti na ÚS
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: SITA

Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Ak tak neurobí ešte vo štvrtok (1.10.), Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Robert Fico.

Kritizoval tiež, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Očakáva, že sa k tomu vyjadrí prokuratúra či polícia. Uznesenie o vyhlásení núdzového stavu by mala vláda doplniť aj o to, či je platí pre celé územie SR alebo nie.

„Nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava,“ povedal. Dodal, že vláda prijala núdzový stav preto, lebo chce „chrániť sama seba“. „V Českej republike pri vyhlasovaní núdzového stavu podľa presne pomenovali, na aké ľudské práva sa vzťahujú obmedzenia,“ skonštatoval.

Na Slovensku od štvrtka platí núdzový stav. Vláda v stredu (30.9.) schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko