Na hlavný obsah

O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov

Sú medzi nimi Kliment, Remeta či Žilinka.

O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov
Na snímke člen Súdnej rady SR Juraj Kliment. Foto: TASR

Národná rada (NR) SR bude voliť nového generálneho prokurátora spomedzi siedmich kandidátov. Na zoznam uchádzačov o tento post pribudlo počas piatka (9. 10.) päť kandidátov. Deadline podávania návrhov bol o 16.00 h. K už skôr vybraným kandidátom Jozefovi Čentéšovi a Jánovi Šantovi pribudli Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Maroš Žilinka, Tomáš Honz a Ján Hrivnák.

Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) nominoval do funkcie generálneho prokurátora sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. Uviedol to riaditeľ ústavu Jozef Vozár.

Pozrite si reportáž RTVS:

Generálny prokurátor by mal byť charakterný človek i bojovník za právo, tvrdí. Kliment sa podľa jeho slov vypracoval na významného odborníka na trestné právo. „Juraj Kliment sa nebál postaviť na Najvyššom súde SR proti takej hydre svojvôle, akou bol Štefan Harabin v čase, keď disponoval najväčšou mocou v súdnictve,“ opisuje Vozár v návrhu.

Poslanci vládneho hnutia OĽANO Igor Hus a Ján Krošlák navrhli na funkciu Generálneho prokurátora SR prokurátora Rastislava Remetu. Ako ďalej hnutie informovalo v tlačovej správe, kandidát podľa navrhovateľov disponuje odbornými vedomosťami, viac ako 20-ročnými praktickými skúsenosťami na všetkých stupňoch prokuratúry, morálnymi a osobnostnými predpokladmi potrebnými pre zvládnutie týchto požiadaviek ako aj samotný výkon funkcie generálneho prokurátora SR.

Predseda etickej komisie prokuratúry Rastislav Remeta. FOTO: TASR – Ján Krošlák 

Slovenská advokátska komora navrhla na post GP riaditeľa ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Potvrdila to hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. „Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,“ upresnila. Žilinka v minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, Transpetrol, prípad exsiskára Ľuboša Kosíka či kauzu Technopol Servis.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová navrhla za kandidáta na GP prokurátora ÚŠP Tomáša Honza. Známy je tým, že v nedávnej minulosti vydal pokyn na vznesenie obvinenia predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi zo schvaľovania trestného činu a extrémistických trestných činov. Aktuálne dozoruje na Špecializovanom trestnom súde kauzu predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.

Riaditeľ ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. FOTO: TASR – Martin Baumann

Právnická fakulta Trnavskej univerzity navrhla na tento post Jána Hrivnáka z ÚŠP. Hrivnák aktuálne zastáva vedúcu pozíciu na odbore všeobecnej kriminality. Hlavným zameraním jeho činnosti je riešenie korupčných káuz a ekonomickej kriminality. Okrem iných dozoroval kauzu exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika v prípade úplatku vo výške päť miliónov korún, kauzy podozrivého financovania SDKÚ-DS a Smeru-SD a zastupoval štát v procese s expolicajtom Milanom Juhászom z Hurbanova v prípade trojnásobnej úkladnej vraždy.

Na šéfa prokurátorov majú kandidovať aj prokurátor ÚŠP Ján Šanta a prokurátor GP SR Jozef Čentéš. Šantu nominoval poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO). Čentéša do funkcie navrhli ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov SR, ako aj viaceré právnické fakulty. Čentéša už v minulosti parlament zvolil za generálneho prokurátora, ale vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho nevymenoval.

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora vymenováva prezident SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko