Na hlavný obsah

Trump a prvá dáma Melania majú koronavírus

Trumpovci už začali s karanténou a liečbou.

Trump a prvá dáma Melania majú koronavírus
Na snímke americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania majú pozitívne testy na nový druh koronavírusu. Šéf Bieleho domu to oznámil v piatok (2. 10.) na Twitteri.

Dnes večer (vo štvrtok, 1. 10.) sme s @FLOTUS (prvá dáma) mali pozitívny test na COVID-19. Okamžite začneme s karanténou a liečbou. SPOLU sa z toho dostaneme!“ napísal Trump.

Trump krátko predtým potvrdil, že jeho spolupracovníčka Hope Hicksová mala pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Dodal, že vo štvrtok spolu s manželkou absolvovali testy. „Mala pozitívny test, práve som sa to dozvedel,“ povedal Trump vo štvrtok večer v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News. Hicksová je podľa neho pracovitá a na tvári nosí ochranné rúško. Keďže s Hicksovou trávi veľa času, preto on i Melania absolvovali testy.

Viacerí nakazení v okolí

Hicksová v poslednom období absolvovala niekoľko  ciest s prezidentom vrátane utorkovej prezidentskej predvolebnej debaty v Clevelande. Podľa televízie CNN bola v stredu na palube prezidentskej helikoptéry Marine One spolu s ďalšími Tumpovými blízkymi spolupracovníkmi vrátane jeho zaťa Jareda Kushnera. Ochorenie COVID-19 u Hicksovej potvrdili vo štvrtok.

Na archívnej snímke z 27. februára 2018 je Hope Hicksová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Začiatkom mája mala pozitívny test Katie Millerová, hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea. Koncom júla sa nakazil Trumpov bezpečnostný poradca Robert O’Brien.

Zareagovali aj trhy

Americké akciové indexy si v piatok pripísali ďalšie straty po tom, čo prezident Donald Trump oznámil, že on a jeho manželka Melania pozitívny test na nový koronavírusu. Akciový index S&P 500 počas piatkového obchodovania v Ázii klesol o 1,6 % a index Dow o 1,7 %.

Americký dolár však ďalej rástol, najmä voči britskej libre, austrálskemu a novozélandskému doláru, čo signalizuje averziu trhov voči riziku. Trumpov pozitívny test by mohol spôsobiť novú vlnu volatility na trhoch, pretože investori sa pripravujú na novembrové prezidentské voľby, ktoré sú veľmi sporné. 

Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v USA od začiatku pandémie nakazilo už viac ako 7,2 milióna ľudí a vyše 207 000 nákaze podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet