Na hlavný obsah

USA chceli prednostne očkovať Santov, plán ale zrušili

Muži v oblekoch Santa Clausa mali byť očkovaní súčasne s pracovníkmi v prvej línii.

USA chceli prednostne očkovať Santov, plán ale zrušili
Muž prezlečený za Santa Clausa sa zabáva s dieťaťom počas vianočného trhu. Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda

Spojené štáty zrušili plán prednostne očkovať proti koronavírusu umelcov, ktorí si každoročne obliekajú kostým Santa Calusa, výmenou za propagáciu vakcíny. Zaočkovaní mali byť aj herci a herečky vystupujúci ako elfovia či manželky Santa Clausa.

Vianočná spolupráca sa mala uskutočniť v rámci kampane, do ktorej chcela vláda USA investovať 250 miliónov dolárov a spustiť ju chcela po schválení účinnej vakcíny proti koronavírusu. Úrady ale aktuálne potvrdili, že propagačnú kampaň zrušili.

Riaditeľ Bratského rádu skutočných bradatých Santov Ric Erwin správu označil za „extrémne sklamanie“.

„Bola to naša najväčšia nádej Vianoc 2020 a teraz sa zdá, že sa neuskutoční,“ povedal pre The Wall Street Journal (WSJ). Americké ministerstvo zdravotníctva medzitým existenciu plánu pre Santov potvrdilo denníku The New York Times (NYT).

Santovia sú kľúčoví pracovníci

S nápadom prišiel bývalý vysoký predstaviteľ zdravotníctva Michael Caputo, ktorý v septembri oznámil, že si zo zdravotných dôvodov berie dvojmesačné voľno po tom, ako na facebooku zverejnil video, v ktorom obvinil vedcov pracujúcich pre vládnu agentúru z rozvratnej činnosti namierenej proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.  

Caputo podľa WSJ v auguste Erwinovi povedal, že vakcína proti koronavírusu bude schválená do polovice novembra a pracovníkom v prvej línii bude distribuovaná do Dňa vďakyvzdania, ktorý pripadá na posledný novembrový štvrtok. „Ak vy a vaši kolegovia nie ste kľúčovými pracovníkmi, tak ja už neviem, kto je,“ prehlásil Caputo v telefonickom rozhovore, ktorý zverejnil WSJ. „Keďže vy by ste týmto urobili Santovi obrovskú službu, Santa by vám to určite odplatil,“ povedal mu na to Erwin.

Hovorca ministerstva zdravotníctva pre NYT povedal, že minister zdravotníctva Alex Azar o zrušenom pláne „vôbec nevedel“. Denník zároveň uviedol, že mnohí ľudia, ktorí si zvyknú obliekať kostým Santu, sú obézni a seniori, čiže patria do rizikovej skupiny v prípade nákazy koronavírusom.

Erwin pre WSJ povedal, že predstavitelia  ministerstva chceli finálnu podobu plánu dokončiť do polovice septembra a do projektu sa už dobrovoľne prihlásilo skoro 100 Santov. „Možno to Santovi trochu nakecali,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet