Na hlavný obsah

V Afganistane sa zrazili dva armádne vrtuľníky, umrelo deväť vojakov

Stroje prevážali zranených vojakov.

V Afganistane sa zrazili dva armádne vrtuľníky, umrelo deväť vojakov
Na snímke je miesto samovražedného útoku, ku ktorému došlo východne od Kábulu 3. 10. 2020. Foto: SITA/AP

Deväť vojakov prišlo o život pri zrážke dvoch vrtuľníkov afganskej armády v južnej provincii Helmand.

Podľa ministerstva obrany v Kábule sa vrtuľníky zrútili v utorok (13. 10.) neskoro večer v horskom okrese Nawa. Ku kolízii došlo počas pokusu o vzlietnutie v dôsledku bližšie nešpecifikovaných technických problémov.

Miestne médiá informovali, že úlohou helikoptér sovietskej výroby typu Mi-17 bolo dopraviť na miesto posily a evakuovať vojakov zranených počas bojov s militantmi. Okolnosti zrážky už vyšetrujú príslušné orgány.

O život prišli deviati afganskí členovia posádok a vojaci, ktorí sa nachádzali na palube vrtuľníkov.

Podľa miestnych úradov začalo militantné hnutie Taliban minulý týždeň v rôznych oblastiach provincie Helmand podnikať koordinované útoky, ktoré sa cez víkend ešte zintenzívnili. Talibovia zničili niekoľko mostov vedúcich ponad miestnu diaľnicu, ktorá je preto teraz uzavretá.

K ozbrojeným stretom došlo v pondelok (12. 10.) aj v Laškargáhu – hlavnom meste provincie Helmand. Americké vojenské letectvo preto vykonalo sériu náletov na podporu afganských síl, ktoré sa v provincii Helmand ocitli pod paľbou militantov.

Pred ťažkými bojmi v provincii Helmand utieklo počas posledných dní zhruba 35 000 ľudí. Podľa odhadov OSN z utorka bolo počas masívnej ofenzívy Talibanu zabitých alebo zranených približne 200 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet