Na hlavný obsah

Vakcína proti koronavírusu v testoch potvrdila dôležitý účinok

Na jej vývoji spolupracujú vedci z Oxfordskej univerzity spolu s firmou AstraZeneca.

Vakcína proti koronavírusu v testoch potvrdila dôležitý účinok
Od účinnej vakcíny proti koronavírusu sa očakáva prelom v boji s ochorením. Foto: TASR

Testovanie ukázalo, že vakcína proti ochoreniu COVID – 19 vyvoláva podobnú imunitnú reakciu u starších aj mladších dospelých jedincov. Medzi staršími testovanými bol tiež nižší výskyt nepriaznivých reakcií organizmu, uviedla v pondelok 26. októbra britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca.

Správa, že vakcína u starších ľudí vyvoláva reakciu, je dôležitá, pretože imunitný systém s vekom slabne a zároveň ľuďom vyššieho veku najviac hrozí, že podľahnú komplikáciám sprevádzajúcim ochorenie.

„Je povzbudzujúce vidieť, že schopnosť navodiť tvorbu protilátok bola podobná medzi staršími i mladšími dospelými, a že krátkodobé vedľajšie účinky sú slabšie medzi staršími ľuďmi, pri ktorých býva priebeh COVIDu – 19 závažnejší,“ povedal hovorca firmy AstraZeneca.

„Výsledky ďalej vytvárajú súbor dôkazov o bezpečnosti AZD1222 a jej schopnosti vyvolať tvorbu protilátok,“ dodal s odkazom na technické označenie vakcíny.

Očakáva sa, že vakcína z dielne firmy AstraZeneca bude jednou z prvých.Foto: SITA
Foto: SITAFoto: SITA/AP

Získanie účinnej vakcíny proti koronavírusu sa vo všeobecnosti považuje za možný prelom v boji s pandémiou tohto ochorenia. Vo svete si vyžiadalo už 1,15 milióna obetí, tvrdo postihlo globálnu ekonomiku a obrátilo naruby spôsob života po celom svete.

Očakáva sa, že vakcína spoločnosti AstraZeneca bude jednou z prvých vyvinutých veľkými farmaceutickými spoločnosťami, ktorá získa regulačný súhlas – spoločne s očkovacími látkami od firiem Pfizer a BioNTech.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet