Na hlavný obsah

Vietnam evakuuje viac ako milión ľudí, chystá sa na ničivý tajfún

Do bezpečia za pomoci vojakov previezli už 570 000 obyvateľov.

Vietnam evakuuje viac ako milión ľudí, chystá sa na ničivý tajfún
Vietnam sa evakuáciou obyvateľstva pripravuje na zásah tajfúna Molave. Foto: SITA

Vietnam sa intenzívne pripravuje na úder silného tajfúnu Molave, ktorý má v stredu 27. októbra doraziť k pevnine. Vláda nariadila evakuáciu pre 1,3 milióna ľudí v najrizikovejších oblastiach v centrálnej časti krajiny. Zostanú zatvorené všetky školy, zrušili stovky letov.

Tajfún Molave ​​v noci z nedele (25. 10.) na pondelok prešiel cez filipínsky ostrov Luzon, kde spôsobil záplavy a zosuvy pôdy a zabil najmenej troch ľudí. Nad Juhočínskym morom ho aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou cez 160 kilometrov za hodinu.

„Máme veľké obavy o bezpečie miliónov ľudí, pretože mnohí z nich prišli o domovy a živobytie už počas mohutných záplav. Teraz sa na stredný Vietnam chystá udrieť mohutný tajfún, takže nikto nedostal čas sa spamätať,“ varoval šéf miestnej pobočky Červeného kríža Nguyen Hai Anh.

Krajinu za posledný mesiac zasiahli tri ďalšie tajfúny, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy. Vyžiadali si 130 obetí a ďalších 20 osôb je nezvestných. Podľa Anha Vietnamci zažívajú najničivejšiu sériu búrok v novodobej histórii.

Tajfún Damrey pred tromi rokmi vo Vietname zabil viac ako sto ľudí a spôsobil škody za približne 846 miliárd eur.Foto: TASR
Foto: TASRFoto: TASR

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc varoval, že Molave ​​môže byť jedným z najničivejších tajfúnov za posledných 20 rokov. Prirovnal ho k tajfúnu Damrey, ktorý pred tromi rokmi zabil viac ako sto ľudí a spôsobil škody za takmer miliardu dolárov (približne 846 miliárd eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet