Na hlavný obsah

Vyskúšali ruský systém? Nad tureckým mestom sa objavila dráha po odpálení rakety

Členská krajina NATO disponuje ruským systémom.

Turecko začalo testovať nový systém protivzdušnej obrany S-400, ktorý mu vlani napriek silnej kritike Spojených štátov dodalo Rusko. Na videozáznamoch z oblasti v blízkosti čiernomorského prístavu Sinop je vidieť dráhu po odpálení rakety, uviedla agentúra Reuters. Ankara už dlhšiu dobu plánovala test systému, okrem iného vopred vydala varovanie a uzavrela na čiernomorskom pobreží vzdušný priestor.

Ak Turecko testy ruských rakiet oficiálne potvrdí, zvýši to podľa Reuters ešte viac napätie vo vzťahoch s USA, ktoré nákup systému protivzdušnej obrany dlhodobo kritizujú. Ruské rakety zem-vzduch sú podľa Američanov pre západné armády hrozbou a so systémami zbraní Severoatlantickej aliancie, ktorej je Turecko členom, nie sú kompatibilné.

Kontrakt v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,14 miliardy eur) uzavrelo Turecko ešte v septembri 2017, Rusko ho vlani splnilo dodávkou štyroch systémov S-400, čo dohromady zodpovedá sile pluku. Tento rok šéf ruského štátneho zbrojárskeho konglomerátu Rostech povedal, že budúci rok by mohlo Rusko s Tureckom podpísať dohodu o ďalšej dodávke systémov S-400.

https://twitter.com/DefUpBD/status/1317055387951009794

Turecké ministerstvo obrany nechcelo cvičenie pri Čiernom mori nijako komentovať. Podľa tureckého analytika Turana Oguza sa ale dá z urobených záznamov s vysokou pravdepodobnosťou usúdiť, že armáda odpálila raketu zo systému S-400 a že cieľ sa zrejme nenachádzal vo veľkej výške.

Washington Ankaru za nákup ruského systému potrestal tým, že Turecko odobral z programu pokročilých stíhačiek F-35, na ktorých výrobe sa krajina podieľala a ktoré chcela kúpiť. USA tiež pohrozili prípadnými sankciami, ale doteraz ich neuplatnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet