Na hlavný obsah

Bezplatné antigénové testy chce aj Babiš

Rozsiahle testovanie by mohli Česi absolvovať pred Vianocami.

Bezplatné antigénové testy chce aj Babiš
Na snímke muž s ochranným rúškom na Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: SITA/AP

Český premiér Andrej Babiš by chcel, aby sa ľudia mohli nechať bezplatne otestovať antigénovými testami na ochorenie COVID-19, informoval v utorok (24. 11.) spravodajský server Novinky.cz.

Babiš požiadal českého ministra zdravotníctva Jana Blatného, aby predložil koncepciu antigénového testovania. ČR podľa Babiša potrebuje podobný plán testovania ako Rakúsko. „Myslím si, že by bolo dobré ponúknuť pred Vianocami ľuďom, ktorí budú mať záujem, testy zadarmo,“ oznámil.

Poukázal na to, že antigénové testy sú „asi 11-krát lacnejšie ako PCR testy“ a ich cena sa pohybuje okolo 150 Kč s DPH za kus (5,7 eura). Dodal, že samoplatcovia, ktorí majú strach o svoje zdravie, sa chodia testovať za 1 800 Kč (68,4 eura).

„Bol by som veľmi rád, aby sme umožnili všetkým občanom nechať sa aspoň týždeň či desať dní pred Vianocami dobrovoľne a zadarmo testovať antigénovými testami,“ povedal Babiš na Veliteľskom zhromaždení armády, od ktorej očakáva súčinnosť. Takisto jej poďakoval za spoluprácu pri zvládaní epidémie koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet