Na hlavný obsah

Biden má k výhre bližšie, sťahuje Trumpov náskok v Georgii i Pensylvánii

Trump pokračuje v obviňovaní z manipulácií.

Biden má k výhre bližšie, sťahuje Trumpov náskok v Georgii i Pensylvánii
Na kombosnímke zhora kandidát demokratov na prezidenta USA Joe Biden a Donald Trump, úradujúci prezident a kandidát Republikánskej strany. Foto: SITA/ koláž RTVS

Ani v piatok 6. novembra nie je jasné, kto sa stane prezidentom Spojených štátov amerických, hlasy stále počítajú v niekoľkých štátoch. Bližšie k nástupu do Bieleho domu má kandidát Demokratickej strany Joe Biden. Podľa odhadu agentúry AP Biden doteraz získal na svoju stranu 264 voliteľov, úradujúci prezident a kandidát Republikánskej strany, Donald Trump, získal 214 voliteľov, podľa CNN je pomer 253 ku 213, podľa NY Times získal Biden 253 a Trump 214 voliteľov. Pre celkové víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľov.

Trump v noci na piatok na tlačovej konferencii opätovne bez dôkazov obvinil Demokratickú stranu z volebných podvodov, z manipulácií viní aj médiá, prieskumné agentúry či veľké technologické spoločnosti. Zopakoval, že „ak by sa brali do úvahy len legálne odovzdané hlasy, vo voľbách by som ľahko zvíťazil.“ Opätovne vyzval na zastavenie počítania hlasov. Niekoľko amerických médií prerušilo živý prenos z tejto Trumpovej konferencie.

Prezident Trump bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že voľby boli skorumpované. Prerušili sme tak naše vysielanie a záznam z tlačovej konferencie vymazali zo všetkých našich platforiem. Našou prácou je šíriť pravdivé informácie a nie nepodložené konšpirácie,“ píše sa v stanovisku šéfredaktorky denníka USA Today Nicole Carollovej zverejnenom na twitterovom účte denníka. Biden označil Trumpove slová za zúfalé a ničím nepodložené.

Situácia v štátoch, v ktorých sa stále počítajú hlasy, je nasledovná:

  • Aljaška (3 hlasy voliteľov): Trump si udržuje vysoký náskok, v tomto štáte sa očakáva jeho víťazstvo.
  • Nevada (6 hlasov voliteľov): V štáte na západe Spojených štátov spočítali takmer 90 % hlasov, Biden si udržuje nepatrný náskok.
  • Severná Karolína (15 hlasov voliteľov): Spočítaných je 95 % hlasov, Trump vedie v pomere 50 ku 48,6 %. Hlasy odovzdané poštou budú v Severnej Karolíne zrátavať až do 12. novembra, výsledok v štáte na pobreží Atlantického oceánu tak skoro známy nebude.
  • Georgia (16 hlasov voliteľov): Súboj v Georgii je veľmi tesný, Biden stiahol vysoký náskok. Po spočítaní 98 % hlasov si Trump udržuje rozdiel rádovo v stovkách hlasov.
  • Pensylvánia (20 hlasov voliteľov): Aj v Pensylvánii Biden za posledné dni stiahol vysoký rozdiel, po spočítaní 95 % odovzdaných hlasov vedie Trump v pomere 49,5 ku 49,2 % hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet