Na hlavný obsah

Krajiny, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, nedostanú peniaze z EÚ

Na tejto podmienke sa zhodli Rada EÚ aj Európsky parlament.

Krajiny, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, nedostanú peniaze z EÚ
Predseda Európskej rady Charlse Michel počas svojho vystúpenia v pléne Európskeho parlamentu. Foto: SITA/AP/Olivier Hoslet

Členské krajiny EÚ, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ. To je odkaz zatiaľ predbežnej dohody medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ (členské krajiny). Túto podmienku ešte musia oficiálne prijať poslancami EP a niektorý z formátov Rady ministrov EÚ.

Vyjednávači k predbežnej dohode dospeli vo štvrtok (5. 11.). Koncom minulého týždňa sa pritom rozišli bez náznaku kompromisu v tom, či bude možné prepojiť čerpanie zdrojov z dlhodobého rozpočtu Únie s mechanizmom, ktorý vyžaduje dodržiavanie základných pravidiel a hodnôt Únie. Podmienka právneho štátu by sa mala dotknúť najmä štátov ako Maďarsko a Poľsko.

Kto chce peniaze, musí rešpektovať hodnoty

Predbežná dohoda znamená, že europarlament už nebude blokovať schválenie sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 – 2027. Od rozpočtu v hodnote 1,8 bilióna eur závisí aj realizácia plánu obnovy po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

„Dnešná dohoda je míľnikom v oblasti ochrany hodnôt EÚ. Prvýkrát sme vytvorili mechanizmus, ktorý umožňuje EÚ zastaviť financovanie vlád, ktoré nerešpektujú naše hodnoty, ako je vláda zákona,“ uviedol po ukončení rokovaní fínsky europoslanec Petri Sarvamaa, ktorý je členom Výboru EP pre rozpočet.

Fondy EÚ bude chrániť ako pred jednorazovými prehreškami, tak aj pred dlhodobým a systematickým zneužívaním spoločných financií, ktoré EÚ doteraz nedokázala postihnúť.

Problémy bude riešiť aj preventívne

Nový mechanizmus bude možné spustiť nielen vtedy, keď sa preukáže, že porušenie priamo ovplyvnilo rozpočet EÚ, ale aj vtedy, keď vznikne vážne riziko, že k tomu môže dôjsť. Poslanci tak zabezpečia, aby Únia nefinancovala aktivity, ktoré sú v rozpore s jej hodnotami.

Ešte počas debát na pôde EP mnohí poslanci žiadali, aby tento mechanizmus trestal iba „neposlušné“ vlády a aby sťaženým prístupom k eurofondom netrpeli obyčajní ľudia a príjemcovia závislí od podpory EÚ, ako sú študenti, poľnohospodári či mimovládne organizácie. Tomu má zabrániť súčinnosť EP s Európskou komisiou, pričom exekutíva EÚ dozrie, aby sa k vyčleneným zdrojom dostali ich oprávnení užívatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet