Na hlavný obsah

Odborári kritizujú zmeny v dôchodkoch, hovoria o klamaní a zavádzaní

Pre navrhované zmeny v dôchodkovom systéme zvážia referendum.

Odborári kritizujú zmeny v dôchodkoch, hovoria o klamaní a zavádzaní
Na snímke zľava člen predsedníctva Odborového zväzu (OZ) KOVO Ján Stískal, podpredsedníčka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová, prezident KOZ Marián Magdoško, predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna, podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková a člen predsedníctva OZ KOVO Jaroslav Kopanica. Foto: TASR

Odborári majú veľké výhrady k návrhu ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme, ktorý predložil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Predseda OZ KOVO Emil Machyna upozornil na to, že návrhom ústavného zákona sa má zrušiť strop na dôchodkový vek.

„Strop je veľmi dôležitý, lebo na Slovensku sa ľudia možno dožívajú trochu dlhšieho veku, ale v oveľa horšom zdraví, ako sú ľudia v západnej Európe,“ skonštatoval Machyna s tým, že Slováci odpracujú aj veľa nadčasov a nočných zmien a je tu tiež veľa nepretržitých prevádzok. „Ak si to zrátame, tak ľudia na Slovensku robia o šesť rokov viac, ako robia ľudia na západ od nás,“ vyčíslil.

Odborári chcú počkať, v akom stave pôjde návrh zákona do parlamentu. Ak ho tam z pripomienkového konania vládni predstavitelia posunú v súčasnom znení, zvážia referendum i generálny štrajk.

„Ak by niektoré veci prešli, sme pripravení dozbierať tých 45 000 podpisov, odovzdať ich pani prezidentke a požiadať ju, aby vyhlásila referendum s touto otázkou,“ povedal Machyna. Za zastropovanie veku odchodu do penzie doteraz odborári vyzbierali 305 000 podpisov.

Technickú chybu Krajniakovi neveria

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško kritizuje ministra práce aj za to, že z návrhu ústavného zákona vypadol článok, ktorý hovorí o zachovaní osobitného systému sociálneho zabezpečenia pre tzv. silové zložky štátu – policajtov či vojakov. Šéf odborárov neverí, že ide len o technickú chybu, ako sa Krajniak vyjadril cez víkend. Odborári budú podľa neho žiadať písomnú záruku, aby sa tento problém dal na „pravú mieru“. Magdoško upozornil, že pre tento krok hrozí odchod až 7 000 policajtov do civilu.

Takisto vyzval analytikov, aby prestali verejnosť zavádzať tvrdením, že dôchodkový systém musí byť vyrovnaný. V každej krajine Európskej únie je podľa neho dotovaný zo štátneho rozpočtu.

Pozitívne nevidí ani návrh, že ak človek odpracuje 40 rokov, môže odísť do dôchodku. Vysvetlil, že na prvé počutie to znie dobre, ale tento počet rokov je naviazaný na strednú dĺžku života, ktorá sa môže meniť. „Veľmi ľahko sa môže stať, že o pár rokov to bude 42, možno 45 alebo aj 50 rokov,“ okomentoval Magdoško.

Odborári nesúhlasia ani s návrhom na zavedenie rodičovského bonusu. Deti, ktoré prispievajú do dôchodkového systému, by mohli jednou pätinou odvodov priamo prispievať na dôchodok svojim rodičom. „Individuálne prispievanie detí rodičom nie je princípom, na ktorom má byť postavený systém sociálneho zabezpečenia,“ povedala viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika