Na hlavný obsah

Pozemky, na ktorých stojí U. S. Steel, sú v katastri obce Sokoľany

V súdnom spore sú Sokoľany vedľajším účastníkom.

Pozemky, na ktorých stojí U. S. Steel, sú v katastri obce Sokoľany
Na snímke orangutan.

Najvyšší súd (NS) SR v dlhoročnom spore potvrdil zákonnosť rozhodnutia Okresného úradu Košice-okolie z roku 2013 o priebehu hranice medzi Sokoľanmi a Košicami. Pozemky, na ktorých ležia oceliarne U. S. Steel, patria do katastra obce Sokoľany, vyplýva z rozhodnutia súdu.

„Najvyšší súd SR verejne vyhláseným rozsudkom zmenil rozsudok Krajského súdu v Košiciach a potvrdil tak zákonnosť rozhodnutia správneho orgánu Okresného úradu Košice-okolie, a to v intenciách doterajších rozhodnutí vrátane Ústavného súdu SR,“ uviedla v pondelok (9. 11.) hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Senát podľa nej aktuálne v zákonnom stanovenej lehote vyhotovuje písomné znenie rozsudku, ktorý bude cestou Krajského súdu v Košiciach doručovať účastníkom konania. „O ďalších dôvodoch rozhodnutia môže súd podrobnejšie informovať verejnosť po doručení rozsudku všetkým účastníkom konania,“ dodala hovorkyňa.

V súdnom spore medzi mestom Košice a Okresným úradom Košice-okolie je obec Sokoľany vedľajším účastníkom. Z jeho výsledku vyplýva, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností. Sporné územie s veľkosťou zhruba 700 hektárov patrí dosiaľ pod mesto Košice, v minulosti tri roky patrilo aj pod Sokoľany, ktoré má omnoho nižšie daňové sadzby. Po tohtoročnom výraznom zvýšení dane z nehnuteľností v Košiciach vyplynula pre U. S. Steel daň v sume zhruba sedem miliónov eur, o dva milióny viac ako minulý rok.

O pričlenení časti katastrálneho územia niekdajšieho okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáha od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už 23 rokov, rozhodoval v ňom už aj Ústavný súd (ÚS) SR. Podľa minuloročného verdiktu krajského súdu obec Hutníky v roku 1979 súhlasila s územnými zmenami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny