Na hlavný obsah

Primárka vrátila prezidentke štátne vyznamenanie, nesúhlasí s krokmi vlády

Podľa hlavy štátu je špičkovou odborníčkou.

Primárka vrátila prezidentke štátne vyznamenanie, nesúhlasí s krokmi vlády
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v paláci doktorku Júliu Horákovú. Foto: FB Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (11. 11.) prijala primárku Transplantačnej jednotky kostnej drene Júliu Horákovú, ktorá svoj profesionálny život zasvätila onkologickým detským pacientom. Horáková sa rozhodla vrátiť štátne vyznamenanie ako prejav nesúhlasu s krokmi vlády v súvislosti s plošným testovaním. Hlava štátu jej dôvody podľa svojich slov rešpektuje.

„Štátne vyznamenanie za prínos detskej medicíne jej udelil ešte prezident Andrej Kiska a ja by som bola rada, keby bola jeho hrdou nositeľkou aj naďalej. Po dôkladnom zvážení sa ho ale ako prejav medicínskeho a občianskeho nesúhlasu s krokmi vlády, v súvislosti s plošným testovaním, rozhodla vrátiť. Rešpektujem dôvody, pre ktoré sa tak rozhodla urobiť,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Horáková je podľa nej človek, ktorý s vášňou roky pomáha a je špičkovou odborníčkou vo svojom odbore. „Cítiť z nej obrovský ľudský prístup, a ako sama povedala, pamätá si mená a tváre všetkých svojich pacientov a pacientiek. Počúvala som ale aj človeka sklamaného z nevypočutých odborných argumentov a vedeckého poznania pri riešení problémov s pandémiou. Je mi to ľúto, lebo počúvať rôzne názory, najmä ak sú opreté o dlhoročné poznanie, je nesmierne dôležité,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko