Na hlavný obsah

Ruský premiér navrhol čiastočnú rekonštrukciu vlády. Obvyklá rotácia, znie z Kremľa

Zmeny v kabinete má schvaľovať Štátna duma.

Ruský premiér navrhol čiastočnú rekonštrukciu vlády. Obvyklá rotácia, znie z Kremľa
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin. Foto: TASR/AP

Ruský premiér Michail Mišustin v pondelok 9. 11. navrhol vymenovať doterajšieho šéfa energetickej spoločnosti Rusgydro Nikolaja Šulginova za nového ministra energetiky. Doterajší minister Alexander Novak sa má na Mišustinov návrh stať vicepremiérom. Zmeny vo vláde má podľa agentúry TASS v utorok (10. 11.) schvaľovať Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu.

Nových šéfov dostanú podľa agentúry Interfax tiež rezorty dopravy, stavebníctva a prírodných zdrojov. Príslušných ministrov uvoľnil z funkcií svojimi výnosmi prezident Vladimir Putin.

Prezidentov hovorca označil odvolanie hneď troch ministrov naraz za obvyklú rotáciu v kabinete, ktorá nesúvisí s prípadným nesplnením prezidentových pokynov.

Zmeny vo vláde podľa Interfaxu súvisia aj s tým, že od pondelka platia nové pravidlá pre vytváranie kabinetu. Tie vyplývajú z ústavných zmien prijatých v júlovom referende. Podľa nových pravidiel majú všetkých kandidátov na ministrov – s výnimkou šéfov „silových“ rezortov – schvaľovať na premiérov návrh poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet