Na hlavný obsah

V Turecku sa vo veľkom zatýkalo, policajti zadržali viac ako 100 osôb

Prokuratúra ich obvinila z väzby na Stranu kurdských pracujúcich.

V Turecku sa vo veľkom zatýkalo, policajti zadržali viac ako 100 osôb
Polícia zastavuje obyvateľov v uliciach Ankary. Foto: SITA/AP/Burhan Ozbilici

Na juhovýchode Turecka vydali zatykače na stovku ľudí vrátane dvadsiatich právnikov. Tamojšia prokuratúra ich viní z terorizmu pre väzby na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Väčšinu z nich už polícia zatkla. Vyšetrovanie sa týka mimovládnej organizácie Kongres demokratickej spoločnosti (DTK), ktorá sa podľa opozičného serveru Ahval snaží o politické riešenie turecko-kurdského konfliktu.

Medzi zatknutými je aj množstvo advokátov, napríklad predseda Združenia právnikov za slobodu (ÖHD) Bünyamina Şekera. Policajná akcia sa v piatok (20. 11.) nadránom uskutočnila najmä v meste Diyarbakir, kde prevažuje kurdské obyvateľstvo. Počas domových prehliadok polícia zabavila počítače, dokumenty a podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu aj zbrane.

Turecká vláda prezidenta Recepy Tayyipa Erdogana vedie dlhodobé ťaženie proti prokurdským činiteľom, za mrežami počas posledných rokov skončili aj poslanci prokurdských strán. Vo väzení je už niekoľko rokov bývalý predseda parlamentnej opozičnej Ľudovej demokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaş, ktorý je obvinený okrem iného z väzby na DTK. Na jeho prepustenie v minulosti vyzval aj Európsky súd pre ľudské práva.

V piatok vyzval na prepustenie Demirtaşa a občianskeho aktivistu Osmana Kavalyho bývalý miestopredseda Erdoganovej vlády Bülent Arinç, podľa ktorého sú obvinenia voči nim tak „chabé, že by ich tak nenapísalo ani dieťa“.

Erdoganova vláda vedie na juhovýchode Turecka ťaženie tiež proti kurdským predstaviteľom samosprávy. Prokurdská HDP získala v minuloročných voľbách 65 radníc, najmä na kurdskom juhovýchode krajiny. Takmer do všetkých týchto zastupiteľstiev už ale odvtedy Erdoganova vláda dosadila svojich zástupcov potom, ako kurdských politikov zbavila úradu pre údajné napojenia na PKK.

PKK, považovaná Ankarou, EÚ aj USA za teroristickú organizáciu, vedie od 80. rokov minulého storočia ozbrojený boj za autonómiu pre Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku aj v ďalších oblastiach, ktoré tento národ obýva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet