Na hlavný obsah

Afganská vláda prvýkrát po dvadsiatich rokoch podpísala dohodu s Talibanom

Teraz môžu hovoriť o programe mierových rozhovorov.

Afganská vláda prvýkrát po dvadsiatich rokoch podpísala dohodu s Talibanom
Vojaci afganskej národnej vlády na mieste nedávneho bombového útoku. Foto: SITA/AP/Rahmatullah Nikzad

Zástupcovia afganskej vlády a hnutia Taliban v stredu (2. 12.) oznámili, že sa dohodli na znení dohody, ktorá umožní pokračovať v rozhovoroch o budúcnosti Afganistanu. Dohoda určuje pravidlá, podľa ktorých sa uskutoční diskusia o prímerí a o budúcom usporiadaní krajiny. Rokovania v katarskom hlavnom meste Dauha sa začali v septembri.

„Dohoda o pravidlách, a to vrátane preambuly, je hotová. Teraz sa môžu začať rokovania o programe rozhovorov,“ oznámil člen vyjednávacieho tímu afganskej vlády Nádir Nádiry. Informácie potvrdili aj zástupcovia Talibanu. Zmluva predstavuje prvú písomnú dohodu medzi Talibanom a afganskou vládou za posledných dvadsať rokov. „Tento prielom by mal byť odrazovým mostíkom k mieru, ktorý si želajú všetci Afganci,“ napísala na Twitteri vyslankyňa OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová.

Vyjednávači sa teraz budú môcť venovať konkrétnejším témam. „Dohoda je dôkazom toho, že obe strany vedia nájsť zhodu aj v náročných otázkach,“ uviedol americký veľvyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad. Ten uviedol, že dohoda je napísaná na troch stranách.

Svetové médiá označujú dohodu za prelomovú. Predstavuje výrazný posun v rozhovoroch, ktoré môžu krajinu konečne priviesť k mieru.

Dohoda o pravidlách mala byť podpísaná už v novembri, Taliban ale vtedy svoj podpis odmietol pre nezhody v súvislosti s formuláciou v preambule. Povstalcom vadilo, že sa ich protistrana označuje za zástupcov afganskej vlády, ktorej legitimitu neuznávajú.

Cieľom rozhovorov je vytvoriť dohodu o budúcom usporiadaní Afganistanu a uzatvoriť mier medzi povstalcami a kábulskou vládou.

Taliban už vo februári podpísal dohodu so Spojenými štátmi o stiahnutí amerických vojsk z krajiny. Americký prezident Donald Trump oznámil stiahnutie 2 000 z 4 500 amerických vojakov do polovice jari. Americká armáda by mala Afganistan opustiť do konca mája budúceho roku, dvadsať rokov po tom, ako vojenský zásah USA v krajine zvrhol vládu Talibanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet