Na hlavný obsah

Trenčín sa cez víkend plošne otestoval, pozitivita v meste je vysoká

V miestnej nemocnici je situácia kritická.

Trenčín sa cez víkend plošne otestoval, pozitivita v meste je vysoká
Ľudia čakajú v rozostupoch na odbernom mieste v Posádkovom klube (Okruhový dom armády) počas mimoriadneho testovania obyvateľov Trenčína antigénovým testom na COVID-19. Foto: SITA

Trenčín má za sebou víkendové plošné testovanie, ktorého sa počas soboty a nedele (19. – 20. 12.) zúčastnilo 21 660 ľudí. Pozitívny výsledok malo 560 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 2,59 %. Podľa primátora Richarda Rybníčka ide o vysoké číslo, ktoré potvrdzuje fakt, že sa situácia dramaticky zhoršuje. Testovanie, ktoré bolo pre obyvateľov mesta dobrovoľné, dopadlo nad očakávania primátora a účasť prekvapila aj vedenie mesta.

„Dnes (v nedeľu 20. 12., pozn. red.) sme ukázali, že nám záleží jeden na druhom a spoločne sme sa zomkli pre dobro našej ‚malej-veľkej‘ komunity, mesta Trenčín a jeho blízkeho okolia. Nesmieme však poľaviť a prestať,“ napísal Rybníček v nedeľu večer na sociálnej sieti.

Po konzultáciách so slovenskými epidemiológmi sa v meste dohodli na tom, že v utorok (22. 12.) pretestujú PCR testami všetkých, ktorí mali pozitívny antigénový test a nemajú príznaky ochorenia. Testovanie PCR testami by sa malo týkať približne 300 ľudí.

Trenčín to zvládol za štyri dni, dokážu to aj iní

„Je to preto, aby sme zistili, či nešlo o falošnú pozitivitu antigénového testu. Verím, že pozitívni ľudia zostanú doma a že o týždeň alebo o dva sa situácia v Trenčíne začne zlepšovať,“ dodal primátor Trenčína.

Mesto celoplošné testovanie zorganizovalo za štyri dni, čo je dôkazom toho, že samospráva dokáže byť pružná a zároveň, že je možné podobné testovanie zorganizovať v každom meste, ktoré to bude potrebovať, myslí si Rybníček. „Štát v tom môže zohrať sekundárnou úlohu, dodá testy, ale nebude sa starať do organizácie testovania,“ uzravrel.

Trenčianskej nemocnici chýba personál, COVID pacienti pribúdajú

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín je k pondelkovému (21. 12.) ránu hospitalizovaných 118 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, ďalších 33 čaká na výsledky PCR testov.

„Stav v nemocnici je naďalej veľmi vážny, chýba nám personál a stúpa počet pozitívnych pacientov. Momentálne nám chýba v pracovnom procese 265 zamestnancov, z toho je 200 medicínskych. Z medicínskych pracovníkov je 120 zdravotných sestier, 38 lekárov, zvyšní sú stredný zdravotnícky personál,“ priblížil riaditeľ FN Trenčín Tomáš Janík.

Víkendové celoplošné testovanie v Trenčíne podľa neho významne pomôže zastabilizovať situáciu a znížiť chorobnosť v nemocnici. V posledných dňoch sú podľa neho čísla pacientov stabilizované. Dôvodom je fakt, že časť pacientov preberajú aj iné nemocnice.

„Chcem poďakovať za pomoc nemocniciam v Bojniciach, Novom Meste nad Váhom, Ilave a rovnako poďakovanie patrí nemocniciam v Považskej Bystrici a v Ilave, ktoré nám pomáhajú personálne,“ zdôraznil riaditeľ.

Ako dodal, mierny nárast počtu pozitívnych zamestnancov je aj dôsledkom celoplošného testovania zamestnancov nemocnice, ktoré robili vo štvrtok (17. 12.) a v piatok (18. 12.) minulý týždeň.

„Dúfam, že už sa nám vrátia aj vyliečení zamestnanci a doplnia nám naše stavy tak, aby sme boli schopní plnohodnotne poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ uzavrel Janík.

Situácia v počte infikovaných koronavírusom je v meste Trenčín i v Trenčianskom kraji mimoriadne vážna. Od sobotného rána (19. 12.) začali vo viacerých okresoch h platiť nové opatrenia nad rámec celoslovenských. Vyhláška zakazuje predaj alkoholických nápojov na priamy konzum, platí tiež zákaz akýchkoľvek hromadných podujatí aj s menším počtom účastníkov ako šesť. Zakázaná je aj prevádzka kín, divadiel, organizovanie akýchkoľvek koncertov, ale aj bohoslužieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko