Na hlavný obsah

Veľkej Británii a EÚ sa nedarí prekonať sporné miesta

O budúcnosti rozhovorov sa dohodnú do nedele.

Veľkej Británii a EÚ sa nedarí prekonať sporné miesta
Predsedníčka Európskej komisia Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu (9. 12.) dohodli, že do nedele (13. 12.) rozhodnú, či sa oplatí pokračovať v rozhovoroch o brexite. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na úrad britského premiéra na Downing Street.

Johnson a von der Leyenová podľa Downing Street absolvovali v stredu na pracovnej večeri v Bruseli diskusiu o významných prekážkach v rokovaniach.

„Medzi oboma stranami sú ešte stále veľmi veľké medzery a nie je jasné, či ich vieme prekonať,“ uviedol zdroj z prostredia Downing Street.

Rozhovory majú pokračovať v najbližších dňoch. Johnson a predsedníčka EK sa dohodli, že do nedele prijmú pevné rozhodnutie o budúcnosti rozhovorov.

Von der Leyenová na twitteri napísala, že v súvislosti s nedoriešenými záležitosťami má každá zo strán odlišné stanovisko.

„Dohodli sme sa, že vyjednávacie tímy sa musia okamžite znovu zísť, aby tieto kľúčové záležitosti vyriešili,“ uviedla von der Leyenová a dodala, že rozhodnutie prijmú do konca víkendu.

Európska komisia dnes navrhla sériu núdzových opatrení pre prípad neúspechu rokovaní. Zaistiť majú plynulosť leteckej a cestnej dopravy ako aj platnosť súčasných pravidiel rybolovu v pobrežných vodách členských krajín EÚ a Británie. Šéfka Komisie zdôraznila, že Únia stále dáva prednosť uzatvoreniu dohody, musí však byť pripravená aj na opačný variant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet