Na hlavný obsah

Virológ Čiampor: Nerozumiem, prečo môžu byť kostoly otvorené a reštaurácie nie

Testovať by sa malo v rizikových regiónoch, tvrdí.

Virológ Čiampor: Nerozumiem, prečo môžu byť kostoly otvorené a reštaurácie nie
Virológ Fedor Čiampor. Foto: RTVS

Virológ Fedor Čiampor nevidí dôvod na to, aby boli zatvorené reštaurácie. Povedal to v utorkovej (8. 12.) relácii K veci na Rádiu Slovensko k téme otvárania niektorých gastro prevádzok napriek aktuálnym nariadeniam vlády. „Keď sú otvorené supermarkety a na predstaveniach sedia ľudia v každom druhom rade, nevidím dôvod na to, aby neboli otvorené reštaurácie s tým, že by stoly boli od seba oddelené a za každým by sedeli štyria ľudia,“ skonštatoval s tým, že považuje za prehnané a zbytočné, že sú zatvorené.

Situáciu porovnáva s otváraním kostolov. „Keď má byť všetko zatvorené, nech je naozaj všetko. Nepochopil som, prečo kostoly môžu byť otvorené, ak budú ľudia sedieť šachovnicovo a reštaurácie nie,“ pokračoval Čiampor. Podľa neho neobstojí ani argument, že v kostoloch ľudia majú po celú dobu rúška, kým v reštauráciách si ich musia pri jedení a pití dať dole. „Je to argument, ale nie celkom pochopiteľný. Tí, ktorí sa stretnú, sa navzájom poznajú, môžu byť zdraví a nevadí, že si ho dajú dole,“ vyslovil sa odborník.

V Česku umožnila vláda minulý týždeň otvorenie reštaurácií, v utorok však už stihla oznámiť, že sa skracujú otváracie hodiny. Podľa Čiampora ide ale len o symbolické opatrenie a obmedzenie počtu hostí je dostačujúce. Adekvátne ale preňho nie je komunitné testovanie, o ktorom uvažoval premiér SR Igor Matovič (OĽANO). „Každé testovanie niečo preukáže, pri koronavíruse ale môžete byť jeden deň negatívny a druhý pozitívny. Celoplošné testovanie nezabránilo zhoršenej situácii na Slovensku,“ vysvetlil.

Čiampor tiež podotkol, že by sa malo testovať v oblastiach s vysokým výskytom nákazy a uvoľňovanie opatrení by malo prichádzať v tzv. zdravých regiónoch. Lokálny lockdown je podľa neho namieste a problematický nemusí byť presun ľudí z okresu do okresu. „Môže to nastať, to ale naozaj môžete zavrieť všetko. Pohyb ľudí a nezodpovedný prístup sa objavia vždy. Keď vidia, že niektorí musia dodržiavať nariadenia a iní nie, podľa toho sa správajú.“

Virológ smerom k blížiacim sa vianočným sviatkom a záveru roka tiež povedal, že ľudia, ktorí sa nepoznajú, by sa nemali stretávať vo veľkých skupinách. Schôdzky s blízkou rodinou ale za problém nepovažuje. „Návštevy z domu do domu a oslavy Silvestra či stretávanie sa s ľuďmi, ktorí sa nepoznajú, sú rizikové,“ uzavrel.

Celú reláciu K veci si môžete vypočuť v archíve RTVS alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko