Na hlavný obsah

WHO prehodnotila lehotu medzi očkovaniami

Reaguje na počty vakcín a infikovaných.

WHO prehodnotila lehotu medzi očkovaniami
Sestrička s pripravenou dávkou vakcíny proti koronavírusu od firiem Pfizer a BioNTech. Foto: SITA/AP

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vydali odporúčanie, na základe ktorého je možné predĺženie intervalu medzi dávkami vakcíny proti koronavírusu od firiem Pfizer a BioNTech až na šesť týždňov.

Strategická poradná skupina expertov na očkovanie (SAGE) WHO v piatok (8. 1.) zverejnila odporúčanie, v ktorom uvádza, že medzi prvou a druhou dávkou vakcíny by malo uplynúť 21 až 28 dní. Vzhľadom na to, že množstvo krajín pre pomer medzi zásobami vakcín a počtom infikovaných čelí výnimočným situáciám, WHO lehotu medzi dávkami prehodnotila. Cieľom je čo najviac rozšíriť počty zaočkovaných prvou dávkou.

WHO takýmto prístupom reaguje na „výnimočné epidemické okolnosti“. Ak krajiny predĺžia interval medzi dávkami, mali by podľa expertov zabezpečiť, aby sa ľudia k druhej dávke skutočne dostali.

„Súčasné odporúčanie WHO je, že interval medzi dávkami môže byť, na základe dostupných dát z klinických testov, predĺžený na 42 dní ,“ uviedli experti.

WHO konštatovala, že zatiaľ nie je dostatok dát o možnej zameniteľnosti vakcíny Pfizer-BioNTech s inými vakcínami proti COVID-19. Tiež nevedia určiť, že by očkovanie znižovalo riziko prenosu vírusu na iných ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet