Na hlavný obsah

Administratíva Bidena odsúdila sankcie, ktoré na činiteľov USA uvalila Čína

Okrem iného nedovoľujú napríklad cestu do pevninskej Číny.

Administratíva Bidena odsúdila sankcie, ktoré na činiteľov USA uvalila Čína
Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a terajší americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Čínske sankcie voči predstaviteľom administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa sú „bezúčelné a cynické“, uviedla vo štvrtok (21. 1.) hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Emily Horneová. Poradný orgán prezidenta Spojených štátov, ktorým je od stredy demokrat Joe Biden, vyzval Američanov bez ohľadu na stranícku príslušnosť, aby krok Pekingu odsúdili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Niekoľko minút po nástupe Bidena

„Uvalenie týchto sankcií v deň inaugurácie sa zdá ako pokus využiť rozpory strán,“ uviedla Horneová a dodala, že Biden sa na spoluprácu s predstaviteľmi demokratov i republikánov, vďaka ktorým zlepšia pozíciu USA voči Číne, teší.

Peking v stredu (20. 1.) uvalil sankcie na 28 amerických činiteľov vrátane dosluhujúceho ministra zahraničia Mikea Pompea, a to pre zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny. Rozhodnutie oznámilo čínske ministerstvo zahraničia len niekoľko minút potom, čo sa Biden ujal prezidentského úradu.

Narušenie naštrbených vzťahov

Čínska diplomacia krok zdôvodnila tým, že dotknutí činitelia „plánovali, propagovali a vykonali sériu šialených krokov, ktorými prudko zasahovali do vnútorných záležitostí Číny, podkopávali čínske záujmy, urazili čínsky ľud a závažne narušili čínsko-americké vzťahy„.

Okrem Pompea sa sankcie, ktoré okrem iného nedovoľujú cestu do pevninskej Číny, Hongkongu a Macaa, týkajú napríklad exministra zdravotníctva Alexa Azara a niekdajších poradcov Trumpa Stevea Bannona a Johna Boltona.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sú dlhodobo napäté a v posledných rokoch sa ešte viac zhoršili. Tento mesiac Peking pobúrilo rozhodnutie Washingtonu zrušiť vnútorné reštrikcie, ktoré po desaťročia platili pre styk medzi americkými činiteľmi a ich náprotivkami na Taiwane. Ďalší rozkol prinieslo oznámenie Pompea, že USA považujú zaobchádzanie Číny s etnickými Ujgurmi v autonómnej oblasti Sin-ťiang za genocídu. Kandidát Bidena na ministra zahraničia Antony Blinken s výrokom následne súhlasil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet