Na hlavný obsah

Bitka troch cisárov z Napoleonovho pohľadu. Galéria v Paríži predáva vzácny rukopis

Za dielo žiada galéria milión eur.

Bitka troch cisárov z Napoleonovho pohľadu. Galéria v Paríži predáva vzácny rukopis
Nadšenci histórie v dobových kostýmoch počas rekonštrukcie slávnej bitky pri Slavkove 2. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Parížska galéria ponúka na predaj podrobný Napoleonov opis bitky pri Slavkove, ktorá sa odohrala v blízkosti Brna v roku 1805. Za rukopis, ktorý má 74 strán, žiada galéria Arts et autographes milión eur, uviedla v stredu 20. januára agentúra DPA.

Dielo pochádza z pera Napoleonoho spolupútnika, generála Henriho-Gatien Bertranda. Vypracoval ho na ostrove Svätá Helena, kde bol Napoleon Bonaparte šesť rokov internovaný po svojej porážke v bitke pri Waterloo v roku 1815.

Než galéria dielo na konci januára predá, hodlá ho 27. januára na niekoľko dní vystaviť verejnosti. Napoleonom diktovaný text, do ktorého niekdajší vladár vlastnoručne vpisoval svoje poznámky, je majetkom výstavnej siene od 70. rokov 20. storočia. Jej majiteľ ho vtedy našiel na jednom zámku pri predaji dokumentov patriacich potomkom generála Bertranda, uviedla agentúra AFP.

Predaj záznamu sa podľa galérie uskutoční pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročie Napoleonovej smrti 5. mája. Po Napoleonovom víťazstve pri Slavkove – vo francúzštine sa pre miesto bitky vžil skôr nemecký názov Austerlitz – sa v Paríži volá železničná stanica či jeden z mostov cez Seinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet