Na hlavný obsah

Čínske úrady tlačia na rodiny obetí z Wu-chanu. Nechcú, aby sa stretli s tímom WHO

Používajú zastrašovanie aj úplatky.

Čínske úrady tlačia na rodiny obetí z Wu-chanu. Nechcú, aby sa stretli s tímom WHO
Na archívnej snímke z 1. februára 2020 pracovníci pohrebnej služby berú telo osoby podozrivej na ochorenie COVID-19 v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Čínske úrady tlačia na príbuzných nákazy koronavírusom z Wu-chanu. Snažia sa ich odradiť od toho, aby sa stretli s odborníkmi z medzinárodného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tí do čínskeho mesta prišli pátrať po pôvode ochorenia COVID-19 vyvolávaného koronavírusom.

Expertný tím WHO pricestoval do jedenásťmiliónového mesta v strednej časti Číny 14. januára. Po uplynutí dvojtýždňovej karantény by mal vo štvrtok (28. 1.) začať s prácou v teréne. Podľa názoru niektorých vedcov sa nový typ koronavírusu preniesol na ľudí na miestnom trhovisku, kde sa predávali aj exotické a divoko žijúce zvieratá. Čínska vláda túto verziu spochybňuje a tvrdí, že vírus pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo zahraničia.

Čína zároveň zdôrazňuje, že uzatvorením Wu-chanu dala minulý rok v januári svetu cenný čas, aby sa mohol pripraviť na pandémiu. Kritici, naopak, poukazujú na to, že vládnúca čínska komunistická strana infekciu v začiatkoch tajila a jej oneskorená reakcia prispela k počiatočnému rozšíreniu nákazy.

Rodiny obetí sa snažia umlčať

Niektoré rodiny ľudí, ktorí vo Wu-chane zomreli v čase vrcholiacej epidémie, sa v minulom roku spojili a požadovali tresty pre miestnych úradníkov, ktorí vážnosť epidémie zľahčovali. So svojimi požiadavkami ale neuspeli. Teraz sa pozostalí sťažujú, že od príchodu expertov WHO čelia ešte väčšiemu tlaku, vrátane vyhrážok prepustením zo zamestnania.

Jeden z vedúcich predstaviteľov skupiny pozostalých Čang Chaj pre agentúru AFP povedal, že pred desiatimi dňami čínske úrady zablokovali komunikáciu asi stovky príbuzných obetí na sociálnej sieti WeChat. Čínska dôchodkyňa, ktorá je presvedčená, že vírus minulý rok zabil vo Wu-chane jej dcéru, zase uviedla, že si ju minulý týždeň predvolali úrady. Dostala nariadenie, aby „nehovorila s médiami a nenechala sebou manipulovať“. Následne ju úradníci navštívili aj doma, zopakovali jej svoje odporúčanie a dali jej 5 000 juanov ako „vyjadrenie sústrasti“, dodala.

„To dokazuje, že sú veľmi nervózni. Boja sa, že tieto rodiny nadviažu kontakt s expertmi WHO,“ uviedol muž, ktorému na začiatku epidémie umrel pri návšteve Wu-chanu otec. Do mesta odišiel na ortopedickú operáciu, v nemocnici sa ale nakazil koronavírusom. Celkom umrelo vo Wu-chane podľa oficiálnych štatistík 3 900 ľudí nakazených koronavírusom, čo predstavuje väčšinu zo 4 636 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 v Číne.

Zástupca skupiny pozostalých Čang vyzval expertov WHO, aby prejavili „odvahu“ a stretli sa aj s príbuznými obetí. „Dúfam, že sa experti WHO nestanú nástrojom na šírenie lží,“ prehlásil. Peking zatiaľ nenaznačil, či dovolí tímu WHO zhromažďovať dôkazy aj pri rozhovoroch s postihnutými rodinami. Uviedol len, že sa stretnú s čínskymi vedcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet