Na hlavný obsah

Merkelová: Zablokovanie Trumpových účtov na sociálnych sieťach je problematické

Trump hovorí o pokuse umlčať ho.

Merkelová: Zablokovanie Trumpových účtov na sociálnych sieťach je problematické
Na snímke zľava nemecká kancelárka Angela Merkelová a končiaci prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP/ koláž RTVS

Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje rozhodnutie sociálnych sietí o trvalom zablokovaní používateľských účtov odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa za problematické. Informovala o tom v pondelok (11. 1.) agentúra AFP.

Merkelová podľa pondelňajšieho vyjadrenia svojho hovorcu považuje rozhodnutie sociálnych sietí natrvalo znemožniť Trumpovi prístup na svoje účty za problematické, pretože o slobode prejavu by šéfovia sociálnych sietí nemali rozhodovať.

Do tohto práva možno podľa Merkelovej zasahovať právnym spôsobom a v súlade so zákonmi, a nie na základe rozhodnutia vedenia sociálnych sietí. Trump v piatok 8. januára obvinil sociálnu sieť Twitter zo sprisahania a spolčenia sa s jeho politickými nepriateľmi s cieľom „umlčať“ ho.

Trump to vyhlásil krátko po tom, ako Twitter natrvalo zrušil jeho osobný účet. Twitter znemožnil Trumpovi prístup na svoju platformu po tom, ako stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli do budovy kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr – Senátu a Snemovne reprezentantov, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu.

Sociálna sieť Facebook zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa „na neurčitý čas“ vzhľadom na jeho snahy podnecovať násilie, ku ktorému došlo v hlavnom meste Washington. Oznámil to minulý týždeň šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Spresnil, že zákaz, ktorý oznámili na 24 hodín, sa predĺžil z dôvodu Trumpovho „používania našej platformy na vyvolávanie násilnej vzbury proti demokraticky zvolenej vláde“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet