Na hlavný obsah

Si Ťin-pching chce s pomocou exriaditeľa Starbucksu napraviť americko-čínske vzťahy

Očakáva sa, že k ich zlepšeniu prispeje aj nový prezident USA.

Si Ťin-pching chce s pomocou exriaditeľa Starbucksu napraviť americko-čínske vzťahy
Zľava exriaditeľ Starbucksu Howard Schultz a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/RTVS

Čínsky prezident Si Ťin-pching požiadal bývalého riaditeľa spoločnosti Starbucks Howarda Schultza, aby pomohol napraviť americko-čínske väzby. Počas pretrvávajúcej „colnej vojny“ a napätia v oblasti technológií a bezpečnosti sa dostali na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia.

Ako uvádza agentúra Sin-chua, priama komunikácia medzi čínskym lídrom a zahraničnými obchodníkmi býva zriedkavá. Schultz otvoril prvú prevádzku Starbucks v najľudnatejšej krajine sveta ešte v roku 1999. Momentálne má Starbucks v 190 čínskych mestách viac ako 4 700 prevádzok a 58 000 zamestnancov.

Si Ťin-pching v liste Schultzovi povzbudil samotného podnikateľa i spoločnosť Starbucks, „aby naďalej zohrávali aktívnu úlohu pri podpore hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi Čínou a USA a rozvoji bilaterálnych vzťahov“.

Ekonómovia a politickí analytici tvrdia, že novozvolený americký prezident Joe Biden sa pravdepodobne pokúsi oživiť spoluprácu s Pekingom v mnohých politických otázkach. Očakáva sa ale iba málo zmien v obchodnej sfére, najmä pre obvinenia z technologických krádeží a prístupu k ľudským právam v Číne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet